Nedjelja , 21. Jul, 2019

KULTURA - CULTURE

img

U Maglaju se sprema hip hop spektakl (VIDEO)

U okviru manifestacije „Studentsko ljeto 2019“ u petak 26.07.2019. od 20,00 sati na ljetnoj pozornici JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ u Maglaju, pod pokroviteljstvom Općine Maglaj održat će se treća po redu Revija urbane kulture.

img

Pobjednice ''Malog ljeta 2019'' Nađa Blitović i Sara Osmanhodžić (FOTO)

U prepunoj kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ održano je „Malo ljeto 2019“ koje je organizirano pod pokroviteljstvom Općine Maglaj, a u sklopu Internacionalne manifestacije „Studentsko ljeto 2019“. Dječiji festival otvorio je Benjamin Hasanić i hor najmlađih sugrađana sa dirigenticom Esenom Ruvić, himnom festivala „Kiše nad Maglajem“, a u aranžmanu DJ Ruvexa. Po prvi put dječiji festival je imao takmičenje u dvije kategorije KID i TEENAGE talents.

img

Tokom ljeta edukativne radionice u maglajskoj Biblioteci

Kao i svakog, tako će i ovog ljeta, u maglajskoj biblioteci biti organizovane edukativno-zabavne radionice za djecu i omladinu. Biće ovo prilika da svi oni ugodno iskoriste dane ljetnog raspusta koji je već počeo. Kako naglašavaju u ustanovi, puno je bolje da djeca provede vrijeme u biblioteci.

img

Dječiji festival ''Malo ljeto'' u petak 21. juna

U okviru Internacionalne kulturne manifestacije „Studentsko ljeto“  21. juna (petak) u kino sali JU Dom kulture "Edhem Mulabdić" u Maglaju održat će se dječiji festival "Malo ljeto" sa početkom u 19,00 sati.

img

Otvorena 48. Internacionalna kulturna manifestacija ''Studentsko ljeto'' (FOTO)

Studentsko ljeto u Maglaju je zvanično počelo, a ovu 48. Internacionalnu, kulturnu manifestaciju otvorenom je proglasio načelnik općine Mirsad Mahmutagić. Defilej najljepših kostima iz mašte, koje su dječaci i djevojčice pripremili za ovaj poseban dan, prošetao je od Sportske dvorane do Trga Alije Izetbegovića u Starom gradu, gdje je upriličen kulturno-zabavni program.

img

Članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj ponovno oduševili publiku

Uoči mubarek mjeseca ramazana članovi i članice Gradskog mješovitog hora Maglaj pod dirigentskom palicom Hane Čizmić upriličili su 21.koncert duhovne muzike pod nazivom „Ramazan – najljepši vrt ljudskih vrlina“. Pokrovitelj i ovog koncerta bio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.

img

Maglajka Ena Blitović pobjednica 11. Radio festivala Radio Žepča

U finalnoj večeri 11. Radio festivala Radio Žepča nastupila su 23. natjecatelja a prema odluci stručnog žirija koji je ove godine bio u sastavu Igor Hinger, Ermelina Herceg, Emir Huseinagić, Luka Žiberna, Gabrijela Đaković, Željko Šlipogor, Goran Puletić, titulu pobjednika 11.RFRŽ osvojila je Ena Blitović iz Maglaja.

img

I u Maglaju izvedena predstava ''Dženo, dženo Romanipe!''

Publika u kino sali „Sara Bernar“ velikim je aplauzom nagradila je glumce-amatere koji su činili ansambl predstave „Dženo, dženo Romanipe!“, odnosno „Biće, biće romski narod“. Bila je ovo 11.izvedna ove predstave na pozornicama širom Bosne i hercegovine, realizovana je u povodu Svjetskog dana Roma realizovana je u povodu Svjetskog dana Roma, a u organizaciji maglajske Biblioteke.

img

Biblioteka u Maglaju obilježila 61 godinu rada (FOTO)

Stručnim skupom koji je okupio 100-tak bibliotekara iz javnih, specijalnih, školskih te Nacionalne i Univerzitetske biblioteke Federacije BiH, Biblioteka u Maglaju obilježila je 61 godinu postojanja i rad. Skup je organizovalo Društvo bibliotekara F BiH u saradnji sa Bošnjačkim institutom – Fondacija Adila Zulfikarpašića, a tema je bila „Saradnja i umrežavanje: novi početak“.