Utorak , 07. Apr, 2020

KULTURA - CULTURE

img

Biblioteka Maglaj: Obustavljen rad sa korisnicima koji zahtijeva direktni kontakt (FOTO)

Opća biblioteka Maglaj prilagodila je svoj rad shodno uputama Kriznog štaba Federacije BiH te je obustavila rad sa korisnicima koji zahtijeva direktni kontakt. Ipak, Biblioteka je osigurala pružanje određenih usluga na posredan način – putem telefona, kao i upite putem mail-a bibliotekamaglaj@bih.net.ba, te fb stranice na kojoj se svakodnevno organizuju sadržaji kojima je cilj animiranje čitalaca. Biblioteka nastavlja rad u COBISS sistemu i zaposlenici obavljaju druge redovne dužnosti. Rok posudbe za sve trenutno posuđene knjige produžava se do daljnjeg, odnosno do uspostavljanja ustaljenog rada Biblioteke. U proteklih nekoliko dana, dezinfikovane su i sve prostorije u Biblioteci.

img

Djeca Maglaja uz porodicu Richardson uče engleski jezik (FOTO)

Tokom raspusta u Maglaju se organizuju besplatne zimske radionice engleskog jezika za osnovce i srednjoškolce što je zajednički projekat porodice Ričardson (Richardson) i Dom kulture „Edhem Mulabdić“. Porodica Ričardson, Kristen (Christen) i Džimi (Jimmy), kao i njihova djeca Ejden (Ayden), Karson (Carson) i Mejsi (Macie) od jeseni su novi stanovnici Maglaja.

img

Novogodišnji šlager u Maglaju oduševio mališane (FOTO)

Sinoć je u prepunoj kino sali Doma kulture "Edhem Mulabdić" u Maglaju održan Novogodišnji šlager najljepših novogodišnjih pjesama uz pratnju Novogodišnjeg dječijeg hora, pod pokroviteljstvom načelnika općine Mirsada Mahmutagića, a u organizaciji RuvexMusic produkcije.

img

Novogodišnji šlager 30.12.2019. u Maglaju (VIDEO)

U našem gradu po prvi put 30.12.2019.godine (ponedjeljak) sa početkom u 19.00 sati u kino sali Doma kulture "Edhem Mulabdić" održat će se Novogodišnji šlager najljepših novogodišnjih pjesama uz pratnju Novogodišnjeg dječijeg hora, pod pokroviteljstvom načelnika općine Mirsada Mahmutagića, a u organizaciji RuvexMusic produkcije.

img

Čitanje je in: Cijene upisa iste već gotovo dvije decenije

Upis u oba odjeljenja Opće biblioteke Maglaj počinje 15.decembra. U godini na izmaku, ustanova je imala 1.500 čitalaca kojima je na raspolagnuju 50.000 knjiga, a procjenjuje se da je blizu 5.000 posjetitelja prisustvovalo nekom od sadržaja koje je organizovala Biblioteka ili su koristili čitaonicu.

img

U Maglaju se učila pisati bosančica (FOTO)

U maglajskoj Biblioteci organizovane su radionice u okviru Projekta „Pišem ti bosančicom“. Bosančicu su zainteresovanim predstavile grafičke dizajnerice Aleksandra Knežević i Miomirka Mila Melank.

img

Eldar Pezer iz Maglaja među najaktivnijim čitaocima u Federaciji BiH

„Druženje s knjigom nikada nije uludo potrošeno vrijeme“, rekao je srednjoškolac Eldar Pezer (18) koji se ove godine našao među deset nagrađenih najaktivnijih čitalaca biblioteka iz cijele Federacije BiH. Kampanju je po drugi put organizovala Fondacija za bibliotečku djelatnost.

img

Rašida Muhić promovisala novu knjigu ''Vaše misli su vaše molitve'' (FOTO)

Nakon Tutina, Novog Pazara, Kladnja i Tešnja motivacijska knjiga „Vaše misli su vaše molitve“ Rašide Muhić, promovisana je i u Maglaju. Promocija je okupila Rašidine brojne poštovaoce i prijatelje, a pored nje, o ovom djelu govorio je Šimo Ešić, bh književnik i vlasnik Izdavačke kuće „Bosanska riječ“ koja je štampala ovaj naslov.

img

Emir Hadžihafizbegović gostovao u Maglaju (FOTO)

Velikan bh. glumišta Emir Hadžihafizbegović u prepunoj kino-sali „Sarah Bernhardt“ izveo svoj autorski projekat, monodramu pod nazivom “Sve je do nas”. Predstava je privukla ljubitelje pozorišta ne samo iz Maglaja nego i iz okolnih gradova. Organizator gostovanja je Biblioteka  u povodu Oktobra – mjeseca knjige.

img

Predstava ''Taksimetar'' u Maglaju (FOTO)

Blizu 450 srednjoškolaca i građana pogledalo je predstavu „Taksimetar“, autora Gorana Vojnovića u kojoj glume dvojica Zavidovićana, Adem Smailhodžić i Irfan Ribić. Gostovanje ovih umjetnika organizovao je Dom kulture „Edhem Mulabdić“ u okviru Oktobra-mjeseca knjige.

img

Oktobar - mjesec knjige u maglajskoj biblioteci

Tradicionalno, maglajska biblioteka će tokom oktobra organizovati niz sadržaja a sve počinje sadržajem za najmlađe, popularnom „Pipijadom“. Na „Pipijadi“ će biti proglašeni i nagrađeni najsmješniji crteži i priče.

img

In memoriam: Dinko Čizmić

Nepregledna kolona prijatelja i komšija danas se posljednji put oprostila od Dinke Čizmića. Rođen u Kaknju ali je svoj život i porodicu ostavio u Maglaju. Dovoljno je reći njegovo ime pa da vam se pred očima stvori slika istinskog zaljubljenika u umjetnost i sve ono što je lijepo.

img

Nakon uspjeha na festivalu u Maglaju, Melani Marijanac pobijedila na festivalu ''Evrofest 2019'' u Skoplju (FOTO)

Lijepa priča sa maglajskog festivala mladih i neafirmisanih pjevača „Studentsko ljeta“ nastavlja i u ovom prvim danima jeseni. Naime, Melani Marijanac (17), mlada i talentovana Zeničanka, koja je na maglajskom Festvalu osvojila treću nagradu Stručnog žirija, na Internacionalnom festivalu zabavne muzike „Evrofest 2019“ u Skoplju, osvojila je Grand prix. Time je Melani ponovila prošlogodišnji uspjeh Benjamina Hasanića.