Srijeda , 08. Jul, 2020

Koronavirus u Maglaju

0 slučaja (trenutno)
748 testirano
0 samoizolacija
147 oporavljenih

KULTURA - CULTURE

img

Ove godine bez festivalskih večeri 49. ''Studentskog ljeta''

Zbog pandemije, ove godine neće biti održane festivalske večeri „Studentskog ljeta“, kulturne manifestacije koja traje još od daleke 1964.godine. U proteklih nešto više od pet decenija rat i katastrofalne poplave 2014.godine, takođe su spriječile mlade pjevače da dođu u Maglaju i osvajaju nagrade na festivalskoj pozornici, baš kao i svojevremeno Severina, Lepa Brena, Željko Samardžić, Đulijano, Asim Brkan, Omer Livnjak, Hasiba Agić, Šerif Konjević, Alma Čardžić, Dobrivoje Topalović, Daniel, Slađana Milošević i mnogi drugi.

img

Velika inspiracija slikara Fuada Čičkušića: Stara čaršija ponovno oživljava na njegovim crtežima (FOTO)

"Stara čaršija moja je vječna inspiracija. Čaršije, kakvu ja pamtim, više nema, ali ja je oživljavam na svojim crtežima“, riječi su Fuada Čičkušića, akademskog slikara. Kao i drugi, proteklih nekoliko mjeseci najviše je bio među svoja četiri zida. Dosadno mu nije bilo i uvijek je imao šta da radi. „Neprilika mi je dala priliku da radim ono što najviše volim, da crtam staru čaršiju“, rekao nam je Fuad.  

img

U Maglaju izlaže talentovani grafičar Ensar Hadžić iz Sarajeva (FOTO)

U Ateljeu-galeriji „AB“ Admire Bradarić otvorena je samostalana izložba  grafičara Ensara Hadžića pod nazivom „Reminiscencija“. Hadžić je prošle godine diplomirao je na ALU u Sarajevu, odsjek grafika u klasi profesorice Amele Hadžimejlić. Ovo mu nije prvi dolazak u Maglaju, a prije šest godina bio je jedan od nekoliko hiljada volontera koji su pomagali građanima nakon poplave.

img

Dom kulture ''Edhem Mulabdić'' organizovao besplatan online kurs turskog jezika

Tokom pandemije promijenio se način sticanja znanja. Nastava u školama i na fakultetima odvijala se online, a oni koji su željeli unaprijediti svoje znanje u različitim oblastima, pratili su webinare i on line seminare. Jedan takav, besplatan, on line kurs turskog jezika organizovan je u Domu kulture "Edhem Mulabdić" i to za 25 polaznika sa područja Maglaja ali i susednih općina. Kurs traje već pet sedmica, a namjera je u naredne dvije zaokružiti gradivo koje je potrebno za A1 nivo poznavanja nekog stranog jezika.

img

Upoznajte ''Leteće Vjeverice'' alt rock bend iz Maglaja (VIDEO)

Leteće Vjeverice je alt rock bend iz Maglaja, kojeg čine Nadir Čajić (23) i Anisa Pračić - Šehić (25). Bend je zvanično osnovan 2020.godine, nakon što su članovi benda nepune dvije godine eksperimentisali sa zvukom kojeg žele prenijeti publici.

img

Biblioteka Maglaj: Obustavljen rad sa korisnicima koji zahtijeva direktni kontakt (FOTO)

Opća biblioteka Maglaj prilagodila je svoj rad shodno uputama Kriznog štaba Federacije BiH te je obustavila rad sa korisnicima koji zahtijeva direktni kontakt. Ipak, Biblioteka je osigurala pružanje određenih usluga na posredan način – putem telefona, kao i upite putem mail-a bibliotekamaglaj@bih.net.ba, te fb stranice na kojoj se svakodnevno organizuju sadržaji kojima je cilj animiranje čitalaca. Biblioteka nastavlja rad u COBISS sistemu i zaposlenici obavljaju druge redovne dužnosti. Rok posudbe za sve trenutno posuđene knjige produžava se do daljnjeg, odnosno do uspostavljanja ustaljenog rada Biblioteke. U proteklih nekoliko dana, dezinfikovane su i sve prostorije u Biblioteci.

img

Djeca Maglaja uz porodicu Richardson uče engleski jezik (FOTO)

Tokom raspusta u Maglaju se organizuju besplatne zimske radionice engleskog jezika za osnovce i srednjoškolce što je zajednički projekat porodice Ričardson (Richardson) i Dom kulture „Edhem Mulabdić“. Porodica Ričardson, Kristen (Christen) i Džimi (Jimmy), kao i njihova djeca Ejden (Ayden), Karson (Carson) i Mejsi (Macie) od jeseni su novi stanovnici Maglaja.

img

Novogodišnji šlager u Maglaju oduševio mališane (FOTO)

Sinoć je u prepunoj kino sali Doma kulture "Edhem Mulabdić" u Maglaju održan Novogodišnji šlager najljepših novogodišnjih pjesama uz pratnju Novogodišnjeg dječijeg hora, pod pokroviteljstvom načelnika općine Mirsada Mahmutagića, a u organizaciji RuvexMusic produkcije.

img

Novogodišnji šlager 30.12.2019. u Maglaju (VIDEO)

U našem gradu po prvi put 30.12.2019.godine (ponedjeljak) sa početkom u 19.00 sati u kino sali Doma kulture "Edhem Mulabdić" održat će se Novogodišnji šlager najljepših novogodišnjih pjesama uz pratnju Novogodišnjeg dječijeg hora, pod pokroviteljstvom načelnika općine Mirsada Mahmutagića, a u organizaciji RuvexMusic produkcije.

img

Čitanje je in: Cijene upisa iste već gotovo dvije decenije

Upis u oba odjeljenja Opće biblioteke Maglaj počinje 15.decembra. U godini na izmaku, ustanova je imala 1.500 čitalaca kojima je na raspolagnuju 50.000 knjiga, a procjenjuje se da je blizu 5.000 posjetitelja prisustvovalo nekom od sadržaja koje je organizovala Biblioteka ili su koristili čitaonicu.

img

U Maglaju se učila pisati bosančica (FOTO)

U maglajskoj Biblioteci organizovane su radionice u okviru Projekta „Pišem ti bosančicom“. Bosančicu su zainteresovanim predstavile grafičke dizajnerice Aleksandra Knežević i Miomirka Mila Melank.

img

Eldar Pezer iz Maglaja među najaktivnijim čitaocima u Federaciji BiH

„Druženje s knjigom nikada nije uludo potrošeno vrijeme“, rekao je srednjoškolac Eldar Pezer (18) koji se ove godine našao među deset nagrađenih najaktivnijih čitalaca biblioteka iz cijele Federacije BiH. Kampanju je po drugi put organizovala Fondacija za bibliotečku djelatnost.

img

Rašida Muhić promovisala novu knjigu ''Vaše misli su vaše molitve'' (FOTO)

Nakon Tutina, Novog Pazara, Kladnja i Tešnja motivacijska knjiga „Vaše misli su vaše molitve“ Rašide Muhić, promovisana je i u Maglaju. Promocija je okupila Rašidine brojne poštovaoce i prijatelje, a pored nje, o ovom djelu govorio je Šimo Ešić, bh književnik i vlasnik Izdavačke kuće „Bosanska riječ“ koja je štampala ovaj naslov.