Nedjelja , 16. Jun, 2019

KULTURA - CULTURE

img

Otvorena 48. Internacionalna kulturna manifestacija ''Studentsko ljeto'' (FOTO)

Studentsko ljeto u Maglaju je zvanično počelo, a ovu 48. Internacionalnu, kulturnu manifestaciju otvorenom je proglasio načelnik općine Mirsad Mahmutagić. Defilej najljepših kostima iz mašte, koje su dječaci i djevojčice pripremili za ovaj poseban dan, prošetao je od Sportske dvorane do Trga Alije Izetbegovića u Starom gradu, gdje je upriličen kulturno-zabavni program.

img

Članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj ponovno oduševili publiku

Uoči mubarek mjeseca ramazana članovi i članice Gradskog mješovitog hora Maglaj pod dirigentskom palicom Hane Čizmić upriličili su 21.koncert duhovne muzike pod nazivom „Ramazan – najljepši vrt ljudskih vrlina“. Pokrovitelj i ovog koncerta bio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.

img

Maglajka Ena Blitović pobjednica 11. Radio festivala Radio Žepča

U finalnoj večeri 11. Radio festivala Radio Žepča nastupila su 23. natjecatelja a prema odluci stručnog žirija koji je ove godine bio u sastavu Igor Hinger, Ermelina Herceg, Emir Huseinagić, Luka Žiberna, Gabrijela Đaković, Željko Šlipogor, Goran Puletić, titulu pobjednika 11.RFRŽ osvojila je Ena Blitović iz Maglaja.

img

I u Maglaju izvedena predstava ''Dženo, dženo Romanipe!''

Publika u kino sali „Sara Bernar“ velikim je aplauzom nagradila je glumce-amatere koji su činili ansambl predstave „Dženo, dženo Romanipe!“, odnosno „Biće, biće romski narod“. Bila je ovo 11.izvedna ove predstave na pozornicama širom Bosne i hercegovine, realizovana je u povodu Svjetskog dana Roma realizovana je u povodu Svjetskog dana Roma, a u organizaciji maglajske Biblioteke.

img

Biblioteka u Maglaju obilježila 61 godinu rada (FOTO)

Stručnim skupom koji je okupio 100-tak bibliotekara iz javnih, specijalnih, školskih te Nacionalne i Univerzitetske biblioteke Federacije BiH, Biblioteka u Maglaju obilježila je 61 godinu postojanja i rad. Skup je organizovalo Društvo bibliotekara F BiH u saradnji sa Bošnjačkim institutom – Fondacija Adila Zulfikarpašića, a tema je bila „Saradnja i umrežavanje: novi početak“.

img

Maglajlije u Bošnjačkom institutu: VEČE JE BILO... (FOTO)

Elitna dvorana Bošnjačkog instituta u Sarajevu  otvorila je vrata Ahmedu Bosniću, njegovim prijateljima, čitaocima i svim radoznalcima, da bi jedna izuzetna knjiga – kako to priliči – ugledala svjetlo dana. Rukopis se zove SVIJET NA MOM DLANU,  a sastoji se od 60 izabranih putopisa  sa Ahmedovih hodoljubnih  poduhvata, kroz više decenija, širom ove planete. Sve u formi Večeri s Ahmedom Bosnićem.

img

Maglajlije u Bošnjačkom institutu: VEČE SA AHMEDOM BOSNIĆEM

U elitnom prostoru Bošnjačkog instituta u Sarajevu za dva dana održava se kulturni događaj na koji svaki iskreni Maglajlija mora biti ponosan. Fondacija i zaostavština plemenitog Adila Zulfikarpašića, otvara vrata Ahmedu Bosniću, njegovim prijateljima i poštovaocima njegovog rada.  Naš Ahmed promoviše svoju kapitalnu knjigu SVIJET NA MOM DLANU. Na 480 stranica  knjige čitaoca očekuju zapisi ovog strasnog putopisca sa njegovih putovanja uzduž i poprijeko ovom veličanstvenom  planetom.

img

Otvoreni 16.Mulabdićevi dani kulture (FOTO)

Otvaranje 16.Mulabdićevih dana kulture, tradicionalne manifestacije kojom Biblioteka  njeguje sjećanje na Edhema Mulabdića, pisca prvog bošnjačkog romana „Zeleno busenje“ izazvalo je veliko interesovanje u Maglaju.