Nedjelja , 17. Nov, 2019

KULTURA - CULTURE

img

Eldar Pezer iz Maglaja među najaktivnijim čitaocima u Federaciji BiH

„Druženje s knjigom nikada nije uludo potrošeno vrijeme“, rekao je srednjoškolac Eldar Pezer (18) koji se ove godine našao među deset nagrađenih najaktivnijih čitalaca biblioteka iz cijele Federacije BiH. Kampanju je po drugi put organizovala Fondacija za bibliotečku djelatnost.

img

Rašida Muhić promovisala novu knjigu ''Vaše misli su vaše molitve'' (FOTO)

Nakon Tutina, Novog Pazara, Kladnja i Tešnja motivacijska knjiga „Vaše misli su vaše molitve“ Rašide Muhić, promovisana je i u Maglaju. Promocija je okupila Rašidine brojne poštovaoce i prijatelje, a pored nje, o ovom djelu govorio je Šimo Ešić, bh književnik i vlasnik Izdavačke kuće „Bosanska riječ“ koja je štampala ovaj naslov.

img

Emir Hadžihafizbegović gostovao u Maglaju (FOTO)

Velikan bh. glumišta Emir Hadžihafizbegović u prepunoj kino-sali „Sarah Bernhardt“ izveo svoj autorski projekat, monodramu pod nazivom “Sve je do nas”. Predstava je privukla ljubitelje pozorišta ne samo iz Maglaja nego i iz okolnih gradova. Organizator gostovanja je Biblioteka  u povodu Oktobra – mjeseca knjige.

img

Predstava ''Taksimetar'' u Maglaju (FOTO)

Blizu 450 srednjoškolaca i građana pogledalo je predstavu „Taksimetar“, autora Gorana Vojnovića u kojoj glume dvojica Zavidovićana, Adem Smailhodžić i Irfan Ribić. Gostovanje ovih umjetnika organizovao je Dom kulture „Edhem Mulabdić“ u okviru Oktobra-mjeseca knjige.

img

Oktobar - mjesec knjige u maglajskoj biblioteci

Tradicionalno, maglajska biblioteka će tokom oktobra organizovati niz sadržaja a sve počinje sadržajem za najmlađe, popularnom „Pipijadom“. Na „Pipijadi“ će biti proglašeni i nagrađeni najsmješniji crteži i priče.

img

In memoriam: Dinko Čizmić

Nepregledna kolona prijatelja i komšija danas se posljednji put oprostila od Dinke Čizmića. Rođen u Kaknju ali je svoj život i porodicu ostavio u Maglaju. Dovoljno je reći njegovo ime pa da vam se pred očima stvori slika istinskog zaljubljenika u umjetnost i sve ono što je lijepo.

img

Nakon uspjeha na festivalu u Maglaju, Melani Marijanac pobijedila na festivalu ''Evrofest 2019'' u Skoplju (FOTO)

Lijepa priča sa maglajskog festivala mladih i neafirmisanih pjevača „Studentsko ljeta“ nastavlja i u ovom prvim danima jeseni. Naime, Melani Marijanac (17), mlada i talentovana Zeničanka, koja je na maglajskom Festvalu osvojila treću nagradu Stručnog žirija, na Internacionalnom festivalu zabavne muzike „Evrofest 2019“ u Skoplju, osvojila je Grand prix. Time je Melani ponovila prošlogodišnji uspjeh Benjamina Hasanića.

img

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj vas poziva na otvaranje izložbe slika ''portreti umjetnika'' (FOTO)

Atelje i galerija AB - Maglaj vas poziva u srijedu 31.07.2019. u 19:00 sati na otvaranje samostalne izložbe slika "portreti umjetnika"  - istaknutog umjetnika  Mensura Bešlagića. Na izložbi će biti predtstavljeno dvadesetak portreta likovnih umjetnika, koji su u historiji umjetnosti ostali zapamćeni.   Portreti su slikani u tehnici ulje na platnu u likovnim potezima i načinu izražavanja prepoznatljivom za umjetnika. 

img

U Maglaju se sprema hip hop spektakl (VIDEO)

U okviru manifestacije „Studentsko ljeto 2019“ u petak 26.07.2019. od 20,00 sati na ljetnoj pozornici JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“ u Maglaju, pod pokroviteljstvom Općine Maglaj održat će se treća po redu Revija urbane kulture.