Četvrtak , 25. Feb, 2021

KULTURA - CULTURE

img

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj vas poziva na otvaranje izložbe ilustracija istaknutog umjetnika Emira Durmiševića iz Sarajeva (FOTO)

Atelje i galerija AB - Maglaj poziva vas poziva u četvrtak 11.02.2021. u 19:00 sati na otvaranje samostalne izložbe ilustracija istaknutog umjetnika Emira Durmiševića iz Sarajeva. Izložba će se otvoriti uz "mali koncert" mladog umjetnika Tarika Šekovića iz Maglaja u pratnji prof. Seada Bajramovića iz Sarajeva. Dobro došli! 

img

Održana press konferencija povodom obilježavanja Mulabdićevih dana kulture

U prostorijama Biblioteke u Maglaju, održana je press konferencija s ciljem predstavljanja programa 18. Mulabdićevih dana kulture. Direktorica ustanove Nina Bunjevac Salkić predstavila je bogat sadržaj ovogodišnje manifestacije koja je, prema njenim riječima, prije svega posvećena očuvanju djela i imena Edhema Mulabdića.

img

''Voljeni grad'' nova pjesma o Maglaju

O Maglaju su ispjevane mnoge pjesme, a Enver Softić sa prijateljima potpisuje pjesmu koja bi mogla postati nova himna ovog bosanskog grada – „Voljeni grad“. Pjesma je premijerno izvedena ljetos tokom izložbe Fuada Čičkušića, a od tada do danas doživjela je i neke izmjene.

img

Kraj godine u Općoj biblioteci Maglaj: Hladni decembarski dan zagrijali toplim kakaom (FOTO)

Kraj još jedne kalendarske godine u Općoj biblioteci Maglaj obilježili su u druženju sa građanima. Za njih su pripremili topli kakao, slatkiše, a ko je želio na poklon je mogao dobiti i knjigu. Ovo je bio još jedan od načina da se biblioteka zahvali čitaocima i građanima koji su u godini pandemije, koliko se to moglo, podržali aktivnosti Biblioteke. Inače, kao i svake godine, sredinom decembra počeo je upis u oba odjeljenja Opće biblioteke. Upisnina se ne mijenja blizu dvije decenije, pa je za upis potrebno izdvojiti 10 KM, ali je zato kolektivni upis za učenike osnovnih i srednjih škola 5 KM.

img

Dodjeljene nagrade bibliotekarima u Zeničko-dobojskom kantonu

U Visokom su na redovnom sastanku Udruženja bibliotekara Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dodjeljene nagrade i priznanja najboljim u ovoj oblasti. Uz Daliborku Matošević sa Usore i Nina Bunjevac-Salkić iz Maglaja, dobitnica je Priznanja za ukupan doprinos razvoju bibliotečke djelatnosti, dok je Senadu Čišiji iz Kaknja uručena zahvalnica za doprinos djelovanju Udruženja bibliotekara ZDK.

img

Obilježavanje 50 godine župe: Postavljena izložba pod nazivom ''Maglaj i sv.Leopold'' (FOTO)

U prelijepom vrtu Svetišta Leopolda Bogdana Mandića, kojeg krasi na desetine grmova ruža i drugog cvijeća, otvorena je izložba slika, grafika i skulptura pod nazivom „Maglaj i sv.Leopold“ koja je privukla veliki broj poštovalaca likovne umjetnosti iz Maglaja ali i okolnih gradova. Nažalost, cijela situacija sa koronavirusom, umnogome je uticala na program obilježavanja značajnog jubileja, 50 godina od obnove župe.