Petak , 26. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Novi sadržaji u okviru manifestacije “Studentsko ljeto 2018“ (FOTO)

img

U okviru programa Festivala „Studentsko ljeto 2018“ svačno je otvorena izložba slika „Put svile“ autora Emina Skomorca koju su upriličili Dom kulture "Edhem Mulabdić" i Organizacioni odbor Festivala. Zenički slikar Emin Skomorac nije nepoznat maglajskoj publici, jer ovo mu je treća izložba u Maglaju. Slikarstvom se bavi već četvrtu deceniju i do sada je izlagao na više od 70 kolektivnih izložbi u BiH i Hrvatskoj. Na 43. samostalnoj izložbi predstavio se sa 34 rada, dva reljefa, 13 radova su ulja na platnu a 19 su slike na svili, što je novi pravac u njegovom likovnom izrazu koji unosi osvježenje u njegov svijet umjetnosti, rečeno je na otvaranju izložbe.

Ja Maglaj doživljavam svojim gradom, gradom ljubavi i dobrih ljudi“, poručio je Sklomorac okupljenim na otvaranju izložbe. Slikanje na svili je nešto što Skomorca puno zaokuplja u posljednje vrijeme. „Svila se nekako ušuljala u moju dušu“, izjavio je Skomorac i dodao. „Sa svilom ću i dalje raditi, jer sam zaljubljen u ovu tehniku. Ova izložba mi je posebna i drugačija od svih do sada, jer osnovni pečat su joj dale upravo slike na svili“. Izložba „Put svile“ u Domu kulture „Edhem Mulabdić“ biće postavljena u narednih 20 dana i prodajnog je karaktera.

Ljeto u Maglaju bogato kulturnim sadržajima

Kako je najavila Rašida Muhić, direktorica Doma kulture „Edhme Mulabdić“, u okviru Festivala slijede projekcije filmova, pozorišne poredstave, Veče sevdaha kao i revija urbane kulture.








N.Br./maglaj.net