Četvrtak , 18. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

U Maglaju održan sastanak članova UO Fondacije za bibliotečku djelatnost i izdavaštvo

img

Maglaj i Biblioteka bili su domaćini sastanku članova Upravnog odbora Fondacija za bibliotečku djelatnost i izdavaštvo koje djeluju pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta. Razgovaralo se o dosadašnjoj, izuzetno značajnoj pomoći Fondacija maglajskoj biblioteci, ali i o budućim projektima.

Kroz dva Javna poziva koji Fondacija za bibliotečku djelatnost i Fondacija za izdavaštvo raspisuju dva puta godišnje, i maglajska Biblioteka realizuje niz projekata.

Izuzetno cijenimo što je Fondacija za bibliotečku djelatnost prva, nakon katastrofalnih poplava prije četiri godine, pomogla sa nešto više od 6.000 KM projekat obnove. Takođe, pomažu u opremanju ustanova, nabavku informatičke opreme, realizaciju kulturnih sadržaja, a pomogli su i štampanje posljednje dvije naše publikacije – zbirku poezije „Oz“ i „Straža u magli“. I u Fondacijama mi pronalazimo pravog partnera“, naglasila je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke. U Fondaciji za bibliotečku djelatnost trude se i popularizirati kulturu čitanja posebno među mladima.


Fondacija je pokrenula i vrlo interesantan projekat za sve korisnike Biblioteka – izbor „najčitalaca“. Odlučili smo nagraditi deset čitalaca iz Federacije BiH, a iz Maglaja je to Samir Muminović, sa 60 pročitanih knjiga u godini dana i to iz vrlo različitih oblasti. Ovaj projekat namjenjen je čitacima od 15 35 godina starosti“, dodao je Ernad Grahić, savjetnik za finansije u Fondacijama.

Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke predstavnicima Fondacija uručila je zahvalnice i prigodne poklone za sve što su učinili u znak podrške radu i opstanku Biblioteke u našem gradu.


N.Br./maglaj.net