Četvrtak , 25. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Zavičajna zbrika u novim prostorima

img

U Biblioteci su otvorene nove prostorije u kojima su smještena Zavičajna, Zbirka starih i rijetkih knjiga te Zbirka knjiga na stranim jezicima. Projekat je ovo koji je relaizovala ova ustanova uz pomoć sredstava budžeta općine Maglaj i u koji je uloženo oko 6.000 KM. Kada je riječ o knjižnom fondu javnih biblioteka, najznačajnije mjesto zauzimaju zavičajne zbirke, jer one svjedoče o životu zajednice.

Dio fonda Zavičajne zbirke stradao je tokom poplavava prije četiri godine i taj dio fonda biće potrebno katagolizirati, a dio se nadoknadio. Zahvaljujući općini i Načelniku Mahmutagiću prostor smo uspjeli rekonstruisati da dobijemo nove prostorije sa novim policma i osposobiti taj dio Biblioteke kako bi bio dostupan naučnim radnicima, istraživačima, građanima Maglaja i svima onima koje interesuje historija ovoga grada“, rekla je prilikom otvaranja Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke. „Drago mi je da smo mogli pomoći realizaciju ovog projekta i da su Maglajlije dobile prostor gdje mogu pronaći stare i rijetke knjige, a svi oni koji se bave istraživanjem vrhunsku literaturu“, dodaje je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.

Pored zbirke stare i rijetke knjige, zainteresovanim je na raspolaganju bogat knjižni fond naslova na engleskom, njemačkom, turskom, talijanskom i drugim stranim jezicima. Fond Zavičajne zbirke čine djela autora sa područja maglajske općine, stara izdanja lista Natron, publikacije o Maglaju i još mnogo toga, a na zidovima je svoje mjesto našla i kopija povelje ugarskog kralja Sigismunda iz 1408.godine u kojoj se Maglaj pominje po prvi put u pisanim dokumentima.


N.Br./maglaj.net