Subota , 20. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Promovisana knjiga PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA autora Fuada Ruvića (FOTO)

img

MOŽEMO MI MNOGO!

Izgledalo je to „nedočekivo“. Toliko intenzivna jednomjesečna najavna kampanja, vjerovatno neviđena na ovom prostoru. U njoj se čula i „sudbinska“  pitanja čitalaca: gdje će se promocija dogoditi, pošto će biti knjiga, ko će doći u Maglaj, zašto nema Fadile Nure... I onda za jedno veče sve to odlazi u historiju. Kao kad vjetar iznenada promijeni smjer, pa ode uznemiravati  neke druge ljude, na drugim prostorima...

Bila je promocija. Fadila dan ranije slomila prednji zub, pa kud je, kaže, prispjela takva.Eto je, kaže, na sarajevsku promociju. Razloge nedolaska nekih drugih  očekivanih gostiju naveli smo u prošlim javljanjima. Ali istinski mi se steglo srce kad je moj maleni dragi petogodišnji jaran  javio svoju žalost što zbog jake prehlade nije mogao da mi dođe. A bio riješio i pitanje garderobe za predstavljanje na našem nepostojećem crvenom tepihu. Pogledajte njegovu poruku. Pažnja! Nije za suviše emotivne osobe.



A bilo je sve taman kako valja. Dvije stotine posjetilaca. (Piše mi jedan novinar: napravio si kulturni incident!) Knjige pripremljene za promociju rasprodate već prije početka programa, pa se i voditeljica javno upitala: treba li uopće da držimo promociju kad knjiga više nema? Knjiga će, naravno biti, ali se u štampariji dogodiše  neki zdravstveni i tehnički problemi pa se velikim naporima odštampa samo dio tiraža, da ne  promovišemo nešto čega nema.



Onda doživjeh nešto što me je izuzetno obradovalo. Maglajski mladi  me potražiše da izraze svoju radost zbog najave osnivanja Fondacije za obnovu kulturno historijskih spomenika, prvenstveno našeg Kastra. Nude svu svoju pomoć, sav žar svoje mladosti da simbolu grada pruže novu mladost. Da tužni  Kastro prestane da uz i niz Bosnu pogledava svoje obnovitelje. A njih decenijama niotkuda!  Mladi nam ulivaju nadu, ali mi očekujemo da svi, i staro i mlado, prihvate ovu akciju, da naša Gradina bude svima na ponos. Izvor viševjekovnog nadahnuća. Svjedok našeg trajanja.



Osnivački skup se već planira, ponovo u holu srednjih škola. Doći ćemo i, ne sumnjamo; svi ko jedan, bez stranačkih prepucavanja, pokazati da je naš Kastro iznad svega. I nadmorskom visinom, i simboličnim značajem. Za one koji nisu bili na promociji evo kakav su nam konačni izgled predložili arheolozi i historičari nakon dvogodišnjih istraživanja, izvršenih prije pedeset godina. Veličanstven osjećaj!



Želimo li ovakav Castro? Ma nek nam svi zavide.  Autor knjige zahvaljuje svima koji su doprinijeli da promocija knjige PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA doživi svoj zvjezdani uzlet, pa i - smijem reći - ohrabrenje i vjeru  u naše sjedinjenje snage. Za one prema kojima je život bio surov, pa propustiše ovaj vrhunski kulturni događaj, ovdje je i foto galerija, viđena objektivom  Denisa Ruvića. A kad se doštampa preostali tiraž obavijestićemo cijenjene potencijalne kupce o načinu kako da u svoje domove unesu knjigu koja će nam u vremenima koja dolaze, ispričati  kako je u nekadašnji grad ćepenaka, a prije svih jakih festivalskih centara, jednom poodavno uplovio  jugoslovenski festival festivala. Onda se bacamo na  Fondaciju i na Gradinu.

Jer, možemo mi mnogo!

Podržite nas!

Fuad Ruvić/maglaj.net

VIŠE
FOTOGRAFIJA MOŽETE POGLEDATI OVDJE: https://www.facebook.com/maglajnet/posts/10157869684274972