Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Promovisana zbirka poezije za djecu ''Maca pisar''

img

Životinjsko carstvo je Eldinova vječna inspiracija

„Mačak Micko“, „Dječije želje“, „Moja mama“, „Ježeva kuća“ ili „Sivko“, samo su neke od pjesama koje su sadržane u zbirci „Maca pisar“ koja je izašla iz pera Eldina Lepića. Zirka je promovisana u prisustvu brojnih Eldinovih prijatelja, a stihove su na promociji čitale Irma Đuhera i Adina Šehić. Eldin Lepić (27) je mladić koji se pisanjem za djecu bavi odskora iako je još od osnovne škole pokazivao interes za pisanje i time se amatrski bavio.

Zbirka poezija „Maca pisar“ obrađuje živopisno carstvo životinja, ponajviše mačaka, koje su Eldinova vječna inspiracija. „Eldin nije ni svjestan koliko su djeca izbirljivi čitaoci i ja vjerujem da će ova zbirka pronaći put do njih. Njegove opjesme nude poruku i pouku“, rekla je na promociji moderatorica Rašida Muhić. Recenziju za ovu zbirku napisao je Ramiz Brkić.

Poezija Eldina Lepića namjenjena je djeci predškolskog uzrasta, ali mogu je čitati i stariji osnovci. U njegovoj poeziji ima neke neobjašnjive ljepote i miline i ne sumnjam da knjiga neće naići na dobar prijem kod čitalaca“, zapisao je Brkić.  Sam autor na promociji je bio vrlo uzbuđen. „Ovu zbirku pjesama posvetio sam svoj djeci svijeta jer su ona naša budućnost i ukras svijeta“, naglasio je sam autor Eldin Lepić.



Ilustracije za zbirku potpisuje mlada arhitektica Alma Mečević. I njoj je ovo bilo prvo iskustvo ovakve vrste. „Eldin je, prije svega moj prijatelj, još iz djetinjstva i nisam nikako mogla odbiti priliku za ovako lijepu saradnju. Meni lično sve pjesme su izmamile osmijeh na lice i nadam se da će se svidjeti i djeci kada ih budu čitali“, rekla nam je Alma. „Maca pisar“ Eldinova je prva zbirka, a kako je najavio na promociji vjeruje da bi uskoro mogao izdati i drugu knjigu za djecu.


N.Br./maglaj.net