Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

I u Maglaju izvedena predstava ''Dženo, dženo Romanipe!''

img

Glumci-amateri oduševili publiku

Publika u kino sali „Sara Bernar“ velikim je aplauzom nagradila je glumce-amatere koji su činili ansambl predstave „Dženo, dženo Romanipe!“, odnosno „Biće, biće romski narod“. Bila je ovo 11.izvedna ove predstave na pozornicama širom Bosne i hercegovine, realizovana je u povodu Svjetskog dana Roma realizovana je u povodu Svjetskog dana Roma, a u organizaciji maglajske Biblioteke.

Predstava publici približava romsku kulturu, tradiciju, jezik, mitove, legende, običaje, pjesme koje govore o nesretnim ljubavima ili o božanstvima. Na pozornici i suze i smijeh, baš kao i u životu. U predstavi važno mjesto zauzima i romski jezik, kojeg u jednom trenutku  govore glumci ne-Romi, dok bosanski jezik govore Romi. Kada je režiserka Mirela Trepanić tražila glumački ansambl, na audiciju se u Gračanici javio i Jusuf Ljevšić. „Nisam opterećen stereotipima i nemam predrasuda. Želio sam upoznati Rome i romsku tradiciju. Sretan sam što sam dio ansambla“, ispričao nam je Jusuf. U predstavi glume otac i sin Ahemt i Almedin Mehić. „Nije bilo lako, prvo posao da se zaradi šta, a popodne probe za predstavu“, prisjeća je Ahmet. Svoje životno iskustvo donijeli su na scenu.



Meni je drago što sam postigao nešto u životu. Nisam nikada ni sanjao da ću biti na pozirnici i glumiti, da će ma gledati ovoliko publike. Sa svakim aplauzom srce mi ubrzano lupa. A publika u Maglaju bila je divna“, rekao nam je vrlo emotivno Ahmet Mehić, glumac-amater. Izvrsna režiserka Mirela Trepanić inspiraciju za predstavu pronašla je u razgovorima sa gračaničkim Romima ali  i u knjizi Izabele Fonseca „Sahranite me uspravno“ koja je u njoj prenijela iskustva života sa Romima istočne i sjeveroistočne Evrope. „Meni je bio cilj da na pozitivan način prikažem tu kulturu i tradiciju i da sve druge upoznamo sa Romima koji su na Balkanu od 14.vijeka, da im približimo ono što o njima, do sada nisu znali. Ali, i da promijene svoju sliku o Romima koji nisu oduvijek bili prosijaci, nego svojevremeno i dobre zanatlije i trgovci“, izjavila je nakon predstave režiserka Mirela Trepanić.

 N.Br./maglaj.net