Četvrtak , 25. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Gostovanje članova Udruženja ''Planet Poezija'' iz Sarajeva

img

Maglajlije uživale u poeziji pjesnika iz Sarajeva

Kišno veče u Maglaju, stihovima i muzikom uljepšali su umjetnici okupljeni u Udruženje „Planet Poezija“ iz Sarajeva. „Upravo je poezija kraljica književnosti jer ju je najteže pisati. Ona nas može izvesti iz realnosti u malo čarobniji svijet“, poručili su pjesnici okupljenim. Druženje uz poeziju, otvorio je Mirza Ahmetović, profesor bosanskog jezika i književnosti u „Prvoj osnovnoj školi Maglaj“. Pjesme je počeo pisati od najranijih dana, a prozu u malo zrelijoj dobi. Svoje pjesničko stvaralaštvo Maglajlijama su predstavile Belma Glibić i Tamara Čapelj, a Damir Glibić govorio je stihove preminulog pjesnika Dine Porovića, takođe člana Udruženja.



Belma Glibić, objavila je do sada dvije zbrike porezije. Posljednja je „Rasplitanje boja“. Tamara Čapelj predstavila je neke od pjesma iz tri objavljene zbrike, a zadnja je svjetlo dana ugledala zbirka „Đokondin smiješak“. Probrane stihove obogatili su zvuci gitare i profesor Enes Ibričević koji je od samog osnivanja u Udruženju „Plane Poezija“.

Kako na mladima svijet ostaje, poetsko veče je svojim pjesmama završio Mahir Rešidović, učenik maglajske Gimnazije, već nagrađivan za svoje pjesničko stvaralaštvo. On će, kako su najavili gosti iz Sarajeva, biti jedan od pjesnika uvrštenih u zbornik „Ptice od papira“, zajedno sa Mirzom Ahmetovićem.


N.Br./maglaj.net