Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Onomatobleja Show dolazi u Maglaj: Humorom i satirom protiv predrasuda (FOTO)

img

Politička satira najbolje opisuje našu stvarnost. Satirična predstava britkog humora i živopisnih likova – Onomatobleja Show, uhvatila se u koštac sa stereotipima i predrasudama u našem društvu. Nakon što je s mnogo uspjeha ova predstava odigrana u čak 25 gradova BiH, konačno stiže i u Maglaj.

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni i sposobni? Ovo su tipični pozitivni stereotipi o konstitutivnim narodima koji preovladavaju u svakodnevnom životu. Nažalost, mnogo je više negativnih stereotipa o konstitutivnim narodima, ali i o manjinama, ženama, omladini, starijim osobama, itd.

Kako prevazići stereotipe i predrasude i kako se boriti protiv njih? Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marijanović će vam u satiričnoj predstavi Onomatobleja Show na duhovit način dati odgovor na ovo pitanje.

Njih trojica u predstavi igraju lepezu živopisnih likova, čija imena su: Random Lovac,  Zdena Pičeta,  Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali. Kroz formu satire koja u sebi sadrži elemente Stand up komedije i glume, trojica satiričara suprotstavljaju se sveopćoj stereotipizaciji bh. društva.

Publika u Maglaju imat će priliku pogledati ovu duhovitu predstavu u četvrtak 12.12.2019. s početkom u 19:00 sati u Domu Kulture Edhem Mulabdić.

Ulaz na predstavu je besplatan, a predstava nije primjerena mlađima od 15. godina. Predstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OKC Abrašević, u sklopu projekta BHRI.

“Posmatrali smo našu stvarnost i pretočili je u jezik satire. Smatramo da kada neku predrasudu izdvojimo iz konteksta i kažemo je na pozornici, onda publika postaje svjesna njene apsurdnosti – tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrdži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle“ – objasnili su autori Onomatobleja Showa.

Mnogi stereotipi i predrasude nastaju u najužem krugu porodice, a razvijaju se kroz različite kanale. Dva su načina na koji možemo prevazići predrasude: razvijanjem svijesti o njima i širenjem pogleda na svijet. I jedno i drugo nudi nam Onomatobleja Show, satirična predstava koja je bojama britkog humora obilježila jesen 2019.


maglaj.net