Četvrtak , 21. Jan, 2021

KULTURA - CULTURE

U Maglaju se učila pisati bosančica (FOTO)

img

U maglajskoj Biblioteci organizovane su radionice u okviru Projekta „Pišem ti bosančicom“. Bosančicu su zainteresovanim predstavile grafičke dizajnerice Aleksandra Knežević i Miomirka Mila Melank.

Radionice za djecu i odrasle bavile su se historijatom pisma bosančica, geografskoj raspostranjenosti, morfološkm osobinama i nekim pojavnim oblicima pisma koje je bilo rasprostranjeno na teritoriji široj od današnje BiH. Radionicama za mlađe prisustvovali su učenici dvije gradske osnovne škole, starijeg i mlađeg uzrasta, a predstavljena im je knjiga „Bosančica za djecu“. „Nije knjiga namjenjena samo djeci, nego svima koji se osjećaju djecom pred bosančicom. Djeca su bila radoznala, kreativni i jako su dobro prihvatili vježbe iz pisanja bosančicom“, kazala je grafička dizajnerica Aleksandra Knežević.

Knjiga „Pišem ti bosančicom“, koja se u stručnom kontekstu bavi historijatom pisma bosančica finalni je proizvod istoimenog Projekta koji je realizovalo Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, u okviru 'Dijaloga za budućnost'. Cijeli projekta osmislila je istaknuta bh umjetnica Amra Zulfikarpašić, a i Maglajlije su imale priliku da prije nekoliko godina u galeriji „AB“ vide njene radove. „Interesovanje za bosančicu je sve veće i imponije mi to što je sve veće interesovanje u naučnim krugovima, a i u likovnim krugovima bosančica se počinje sve više koristiti. Važno je da imamo svijest o poligrafičnosti na ovim našim prostorima“, rekla nam je u razugovoru Miomirka Mila Melank, grafička dizajnerica.

 
N.Br./maglaj.net