Četvrtak , 25. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Čitanje je in: Cijene upisa iste već gotovo dvije decenije

img

Upis u oba odjeljenja Opće biblioteke Maglaj počinje 15.decembra. U godini na izmaku, ustanova je imala 1.500 čitalaca kojima je na raspolagnuju 50.000 knjiga, a procjenjuje se da je blizu 5.000 posjetitelja prisustvovalo nekom od sadržaja koje je organizovala Biblioteka ili su koristili čitaonicu.

Upisnina se ne mijenja blizu dvije decenije, pa je za upis potrebno izdvojiti 10 KM, ali je zato kolektivni upis za učenike osnovnih i srednjih škola 5 KM. „Želimo da nam djeca i mladi više čitaju jer vidjeli smo poražavajuće rezultate PISA testiranja. Zajednički cilj roditelja, prosvjetnih radnika ali i nas bibliotekara je da izgrađujemo generacije koje će čitati i učiti sa razumijevanjem i time učiniti našu zemlju društvom znanja“, poručila je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke. Opšte je poznato da čitanjem umanjujemo nivo stresa, psihički se rasterećujemo, čitanje nam pomaže da bolje shvatimo i razumijemo sebe, a knjige nam u tome mogu puno pomoći. „Uvijek možemo naći barem pola sata za čitanje. Oni koji kažu da nemaju vremena, ne govore istinu. Jer kako imaju vremena za političke emisije, sapunice, rijalitije i utakmice. Knjige donose puno više“, poručila je Bunjevac-Salkić.

Pretpraznični ambijent biblioteke

Pored sadržaja koje Biblioteka organizuje, korisnicima su na raspolaganju Zavičajna i Zbirka specijalnih knjiga, u čitaonici se može pročitati dnevna i sedmična štampa, a i zabaviti uz društvene igre. U ovim ovim pretprazničnim danima boravak u biblioteci je zaista neponovljiv.






N.Br./maglaj.net