Četvrtak , 25. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

U maglajskom kinu sve češće i filmofili iz Žepča, Zavidovića i Tešnja

img

Ljubitelji filmova gledaju svjetske hitove

Od petka do nedjelje ljubitelji sedme umjetnosti večeri provode u kinu „Sara Bernhardt“. I to ne samo Maglajlije, nego i filmofili iz Tešnja, Zavidovića, Žepča koji imaju mogućnost da svjetske hitove i blockbustere koji su svoju premijeru imali i kinima u regionu, pogledati isti dan.

Najmlađi vole crtane filmove, tinejdžeri horore

Kino „Sara Bernhardt“ koje je zahvaljujući UNESCO-u i sredstvima Vlade Francuske obnovljeno nakon katastrofalnih poplava prije pet godina ima kapacitet od 250 mjesta. Kino je opremljeno i najsavremenijom opremom za kompletan ugođaj.

I dodjela Oskara je pokazala da držimo sa korak sa velikim prikazivačima. Svi nagrađeni filmovi već igrali u našem kinu, bili dobro posjećeni, a jedni 'dug' koji imamo prema filmofilima je „1917“ a planiramo ga prikazati za ubrzo“, rekla nam je Svjetlana Zamboni, direktorica Dom kulture „Edhem Mulabdić“. Najmlađi su bili najbrojniji na premijerama filmova „Frozen 2“ i „Kralj lavova“ koji je pogledalo blizu 800 posjetilaca, mladi vole horore i Marvelove spektakle, a oni u nešto zrelijim godinama rado su pogledali „Jokera“, „Bilo jednom u Holivudu“, „Ford vs. Ferari“, „Jojo Rabitt“, „Mutne vode“, i mnoge druge. Nismu rijetke organizovane posjete učenika iz drugih gradova. „Posjetili su nas učenici škole „Fra Grga Martić“ iz Žepča, obišli su i neke znamenitosti u Maglaju, a pokazali su interes za filmski sadržaj njihovih lektira. Planiramo posjetiti škole u Tešnju, Zavidovićima i Doboj Jugu pa i njima ponuditi im nešto iz našeg repterotara“, dodala je Zamboni.

Za ljubitelje romantičnih filmova

Iz maglajskog kina već najavljuju nove naslove. Film „Male žene“ koji je snimljen po djelu književnice Luis Mej Alkot već je imao nekoliko ekranizacija, kao i film „Ema“ rađen po romanu Džejn Ostin. Ali, svakako vrijedi pogledao i ova najnovija filmska ostvarenja.


N.Br./maglaj.net