Utorak , 19. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Velika inspiracija slikara Fuada Čičkušića: Stara čaršija ponovno oživljava na njegovim crtežima (FOTO)

img

"Stara čaršija moja je vječna inspiracija. Čaršije, kakvu ja pamtim, više nema, ali ja je oživljavam na svojim crtežima“, riječi su Fuada Čičkušića, akademskog slikara. Kao i drugi, proteklih nekoliko mjeseci najviše je bio među svoja četiri zida. Dosadno mu nije bilo i uvijek je imao šta da radi. „Neprilika mi je dala priliku da radim ono što najviše volim, da crtam staru čaršiju“, rekao nam je Fuad.  

Uskoro izložba u galeriji „AB“

Sa sjetom se prisjeća stare škole koje više nema, kuće u kojoj je živio sa porodicom, džamije Kuršumlije u kojoj je njegov otac, rahmetli Ferid efendija, ugradio decenije imamskog staža, nekadašnje Hamdine a kasnije Mujine pekare gdje je često pomagao ispeći hljeb i lepine. Čaršija, kakvu on pamti, živi samo na njegovim crtežima, a oni bi uskoro trebali činiti postavku u galeriji „AB“. Razočaran svakodnevnicom, najavljuje da bi to mogla biti njegova oproštajna izložba. „Ja volim ovu čaršiju i to pokazujem na svoj način. Svakog vikenda dolazim ovamo i skupljam inspiraciju za nove crteže. Možda će nove generacije nešto promijeniti, ali moja čaršija je ona iz moga djetinjstva. Takva čaršija se nikada više neće vratiti, ali ja ću je i dalje oživljavati na svojim crtežima“, kazao nam je Čičkušić.

Autor tri slikovnice o Maglaju

Slikovnicom „Maglaj je moj grad“ zaokružuje trilogiju posvećenu gradu koji osjeća cijelim svojim bićem. Ranije su promovisane „Pod našom tvrđavom“ i „Straža u magli“. „Maglaj je moj grad“ je razglednica ovoga grada, a kako očekuje promovisaće je u saradnji sa Bibliotekom. „Čitav život želim da ostavim nešto lijepo iza sebe, da mi djeca budu lijepo odgojena, da ono što radim bude pozitivno jer previše je negativnosti među ljudima. Svi su spremni kritikovati, a sami ništa ne rade. Kritike nas razdvajaju, a mi samo trebamo da budemo bolji ljudi“, smatra on.

Za viber stikere tek očekuje reakcije

Za svoju dušu osmislio je viber stikere, cijele serije o maglajskoj maskoti Zmaju Žbahi, Rukometnom klubu „Maglaj“, festivalu „Studentsko ljeto“, aktuelnoj koroni i jednom medvjediću. Mnogi su praćeni i aforizmima. „Bio je ovo jedan kreativni izlet za koji tek očekujem povratnu informaciju“, kazao je Fuad.













N.Br./maglaj.net