Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Promovisana knjiga Kristine Daktare ''Kad od čovjeka očekuješ da bude muškarac'' (FOTO)

img

Prva bh promocija knjige „Kad od čovjeka očekuješ da bude muškarac“ Šveđanke Kristine Daktare (Christine Doctare) upriličena je u Maglaju.

Narušeno zdravlje autoricu je spriječilo da bude na ovoj i narednim promocijama, ali je poručila: „Dok sam živa svjedočiću o tragičnoj sudbini Bosanaca i Hercegovaca u godinama agresije“. Kristina Daktare još 1992.godine svijetu je skrenula pažnju na provođenje nasilja nad ženama, a ova knjiga opis je njenih doživljaja u zemljama ex Jugoslavije. Svijetom je krajem prošle godine odjeknula vijest da je Daktare vratila Nobelovu nagradu za mir koju je dobila 1988.godine kao član mirovnih snaga Ujedinjenih naroda zbog dodjele Nobelove nagrade negatoru genocida u Srebrenici i BiH Peteru Handkeu.



Promotori su bili akademik Slavo Kukić i Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica „Oslobođenja“. Promocija kojoj su prisustvovali gosti iz drugih gradova, bila je još jedan od sadržaja kojim maglajska Biblioteka podsjeća na tragediju Srebrenice. Inače, izdavač knjige je SMART TV, organizaciju potpisuje novinar Miralem Begić, a štampanje su pomogli pojedinci, kolektivi i institucije. „Drago mi je da je i općina Maglaj pomogla da ova knjiga ugleda svjetlo dana“, istakao je načelnik Mirsad Mahmutagić. Knjigu je sa švedskog jezika prevela Zlata Fetić-Đogić.



N.Br./maglaj.net