Petak , 19. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

U Maglaju obilježen Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama: Građanima podijeljeno 40-tak knjiga (FOTO)

img

Pod sloganom „Biblioteke bez zidova!“ obilježava se ovogodišnji Nacionalni dan  svjesnosti o bibliotekama. Ovaj važan datum obilježen je i u maglajskoj biblioteci, a ljubiteljima pisane riječi podijeljeno 40-tak besplatnih knjiga. Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama je odlična prilika da i bibliotekari pokažu kako su i na koji način prilagodili svoje bibliotečko-informacijske usluge u vrijeme trajanja pandemije. U maglajskoj biblioteci ovaj dan obilježavaju već četiri godine. „Biblioteke su bitne u obrazovanju i kulturi čitanja. Zbog pogoršane epidemiološke situacije ne možemo organizovati veća okupljanja pa smo odlučili da postavimo štand ispred biblioteke i građanima podijelimo 40-tak naslova različitog žanra. Za kratko vrijeme podijelilimo smo polovinu knjiga pa je i to pokazatelj koliko naši građani vole čitati“, rekla nam je Senada Husaković, rukovodilac Odjeljenja za odrasle. Ispred maglajske biblioteke već od jutarnjih sati počeli su se okupljati građani i upoznavati se sa ponudom u povodu ovog dana.




Mnogi su odabrali naslov koji ih je zainteresovao. Među njima je bila i studentica Ajla Berber. I pored brojnih obaveza, Ajla nađe vremena za druženje s knjigom jer se tako najbolje opušta. „Članica sam biblioteke još od osnovne škole. Čitanje mi puno znači jer tako proširujem svoje znanje i pogled na svijet. Svima bih preporučila da čitaju, posebno mladima“, rekla nam je Ajla.



Fokus na osnovce

Kako rekosmo, ovogodišnji moto glasi „Biblioteka bez zidova“, a u fokusu su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, među kojima maglajski bibliotekari posebno njeguju kulturu čitanja. Tako su ustanovu posjetili učenici jednog nižeg razreda osnovne škole, a nagrađeni su slikovnicama i slatkišima.


N.Br./maglaj.net