Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

''Voljeni grad'' nova pjesma o Maglaju

img

O Maglaju su ispjevane mnoge pjesme, a Enver Softić sa prijateljima potpisuje pjesmu koja bi mogla postati nova himna ovog bosanskog grada – „Voljeni grad“. Pjesma je premijerno izvedena ljetos tokom izložbe Fuada Čičkušića, a od tada do danas doživjela je i neke izmjene. Pečat je dao i vrsni muzičar Adis Mujanović u čijem je ateljeu i snimljena, oko teksta je pomogao i Dragan Džambo, a Enverov prijatelj, muzički producent Miroslav Zec koji živi i i radi u Švedskoj, rekao je da je pjesma lijepa i univerzalna. „Kada se u refrenu pjeva o Maglaju, to može biti bilo koji grad. Očekujemo da pjesma nađe svoj put do srca Maglajlija. Ideja je bila moja, ali je najviše posla uradio Adis. Mi tako sarađujemo godinama, tako je bilo i tokom rata, u 'Vojničkom orkestru'“, priča nam Enver Softić, prosvjetni radnik u penziji i dugogodišnji muzičar. Adisova ideja je bila da pjesma ima malo brži ritam umjesto prvobitne balade. „Tekst je bio odličan, ali smo ga malo prilagodili novom ritmu“, dodao je Adis.

I vrsni matematičar i odličan gitarista

Solo dionice za pjesmu „Voljeni grad“ u maniru iskusnog gitariste odsvirao je Adisov sin Vedad (14), inače vrsni matematičar, učesnik federalnih takmičenja iz ovog predmeta. „Vedad je za mene bio pravo otkrovenje, samouki muzičar koji je za tako kratko vrijeme postigao puno. On je veliki zaljubljenik u muziku sa savršenim osjećajem za harmoniju, a Bog mu je dao talenat“, priča Enver o Vedadu, koji se priključio i bendu „Albatros“. I Adisu je drago što Vedad pokazuje toliko ljubavi prema muzici. „Naravno da mi je drago što voli muziku i čuti koliko je napredovao za kratko vrijeme. Ali, više bih volio da se drži škole i matematike, a manje muzike“, dodao je Adis kroz smijeh. Vedad je, kako nam kaže, uspio spojiti matematiku i muziku, jer svaki odsvirani ton imaju svoju visinu i trajanje. „Drago mi je da sam se pridružio bendu 'Albatros', ovdje sam našao istomišljenike ali i mjesto gdje još više mogu napredovati kao muzičar“, kazao nam je Vedad.

Slijedi snimanje spota

Naredni korak u promociji pjesme je snimanje spota za koji je već spreman scenarij. Pridružiće im se i članovi benda „Albatros“, kojeg Softić vodi već pet godina, a spot bi trebao biti i svojevrska razglednica Maglaja. Pjesma i spot uskoro bi trebali biti i promovisani u maglajskoj biblioteci.


N.Br./maglaj.net