Četvrtak , 25. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Otvoreni 18. ''Mulabdićevi dani kulture'': Promovisana knjiga ''Kritičari o Amiru Brki'' (FOTO)

img

Otvaranjem Odjeljenja za slijepa i slabovidna lica  i promocijom knjige „Kritičari o Amiru Brki“ počeli su 18.“Mulabdićevi dani kulture“. Maglajska biblioteka, kao organizator, ovom manifestacijom želi očuvati ime i djelo Maglajlije Edhema Mulabdića, prvog bošnjačkog romanopisca, noveliste, ali prije svega prosvjetitelja.


U Maglaju gostovao pjesnik Amir Brka

U skladu sa važećim mjerama u biblioteci je upriličeno i gostovanje pjesnika Amira Brke, a povod je bilo predstavljanje  knjige „Kritičari o Amiru Brki“ koju je priredio profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Muhidin Džanko. Ovo je šesta knjiga o Brkinom književnom i kulturnohistorijskom stvaralaštvu, a u nju nije uvršten nijedan tekst iz prethodnih knjiga. Za Amira Brku je 2020.godina bila izuzetno produktivna a objavljene su četiri nove zbrike poezije. „Da nedovoljno pišem, više je moje osjećanje nego tvrdnja. Osjećam da imam o čemu da pišem, ali tome ne posvećujem dovoljno vremena uprkos tolikom broju objavljenih knjiga“, rekao je Brka prilikom susreta sa Maglajlijama. Prof.dr Enver Kazaz javio se on line. „Brka je najveći bh pjesnik i jedan od najvažnijih na južnoslavenskim prostorima. Prava je šteta da nije puno više prevođen na strane jezike“, kazao je Kazaz. O opusu Amira Brke govorile su direktorice dvije biblioteke Maglaj i Tešanj, mr Nina Bunjevac-Salkić i dr Almina Alagić. Ono što slijedi u okviru manifestacije je promocija novog izdanja Biblioteke – reprint izdanja zbirke novela „Na obali Bosne“ te izabranih djela Edhema Mulabdića što je planirano za 3. februar.


U odjeljenju za slijepa i slabovidna lica trenutno 100 naslova

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica i Biblioteka Maglaj potpisale su ugovor o saradnji. Ugovor su potpisali direktori Sakib Pleh i Nina Bunjevac-Salkić. Zahvaljujući saradnji slijepa i slabovidna lica sa maglajskog područja na raspolaganju već sada imaju 100 naslova na CD-u, mp3 ili DAISY formatu.

 

N.Br./maglaj.net