Subota , 31. Jul, 2021

KULTURA - CULTURE

18. ''Mulabdićevi dani kulture'': Predstavljeno reprint izdanje zbirke novela ''Na obali Bosne'' (FOTO)

img

Mulabdić je važan intelektualni kapacitet za Maglaj“, rekao je na promociji reprint izdanja zbirke nove „Na obali Bosne“ prof. dr Sanjin Kodrić. Romanopisac, novelista, eseist pa i humorista, prosvjetitelj, sanjar, nekada predsjednik Preporoda i suosnivač Slavističkog komiteta, sve je to bio Maglajlija Edhem Mulabdić, pisac prvog bošnjačkog romana „Zeleno budenje“. Promocija zbirke novela „Na obali Bosne“ još je jedan od sadržaja 18. “Mulabdićevih dana kulture“.

Maglaj je Mulabdićev grad

Maglaj smo uvijek prepoznavali kao Mulabdićev grad, a projekat biblioteke i štampanje reprint izdanja Mulabdićevih dijela vrijedan je svake hvale. Ma koliko govorili o njemu, ma koliko bio zastupljen u školskim lektirama, često zaboravljamo kolika je bila njegova kulturno-historijska vrijednost“, rekao je na promociji prof. dr Sanjin Kordić. Mulabdiće je pored svega nabrojanog i majstor kratke priče, što se vidi i u zbirci „Na obali Bosne“. Prema riječima direktorice biblioteke Nine Bunjevac-Salkić i treće reprint izdanje jednog Mulabdićevog djela, zbirke novela „Na obali Bosne“ identično je prvom izdanju. „Ovo je i dragocjen izdavački poduhvat, a mogu da najavim da će uskoro iz štampe izaći „Zeleno busenje“, „Nova vremena“ te „Na obali Bosne“ kao komplet izabranih dijela Edhema Mulabdića“, dodala je Bunjevac-Salkić.

Tokom promocije bilo je i nešto više riječi o onovi rada Preporoda u Maglaju ali i o potrebi da se u samom gradu opredijeli prostor posvećen upravo Edhemu Mulabdiću. Tu bi svoje mjesto našla spomen-soba sa stalnom postavkom eksponata posvećenih piscu prvog bošnjačkog romana. Izdanje „Na obali Bosne“ obogatiće biblioteke u maglajskim školama, a biće promovisano i u susjednim gradovima. Manifestacija „Mulabdićevi dani kulture“ biće nastavljena u jesen.

N.Br./maglaj.net