Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj vas poziva na otvaranje izložbe ilustracija istaknutog umjetnika Emira Durmiševića iz Sarajeva (FOTO)

img

Atelje i galerija AB - Maglaj poziva vas poziva u četvrtak 11.02.2021. u 19:00 sati na otvaranje samostalne izložbe ilustracija istaknutog umjetnika Emira Durmiševića iz Sarajeva. Izložba će se otvoriti uz "mali koncert" mladog umjetnika Tarika Šekovića iz Maglaja u pratnji prof. Seada Bajramovića iz Sarajeva. Dobro došli! 

EMIR DURMIŠEVIĆ

Rođen 1985. godine u Sarajevu. 2004. godine završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za Likovno-grafičku opremu i ilustraciju knjige. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2010. godine na Nastavničkom odsjeku; završava postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku Grafičkog dizajna, gdje istražuje mogućnosti korištenja ilustracije za promociju historijskog i kulturnog naslijeđa u kontekstu savremene multimedije.

Kao ilustrator, karakter/koncept designer i 2D/3D animator surađivao je sa mnogim produkcijskim, markentinškim agencijama i izdavačkim kućama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu; Prime Time (BiH), Knap Studio (BiH), InetDesign Apps (Danska/BiH), Doiee Production (UAE), ViaMedia (BiH), Mladinska knjiga (BiH), Sarajevo Publishing (BiH), Lijepa Riječ (BiH), Kreativni centar (Srbija) itd. Autor je knjige „Kraljevi i kraljice Bosne“, gdje je autor ilustracija, teksta i finalnog dizajna. Na Fakultetu umjetnosti i društvenih nauka na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu i na Fakultetu za tehničke studije na Univerzitetu u Travniku držao je predavanja o ilustraciji, concept designu i animaciji kao gostujući predavač. Na Američkom Univerzitetu u Sarajevu, na odsjeku za grafički i multimedija dizajn držao je predavanja o animaciji i  3D miltimediji.


Radove je izlagao na mnogim domaćim i internacionalnim izložbama širom svijeta; u SAD-u,  Švedskoj, Francuskoj, UAE, Grčkoj, Turskoj, Austriji, Kipru, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, od kojih je posebno značajna nagrada za ilustraciju Zlatno pero – Beograd 2017, koje dodjeljuje ULUPUDS – Udruženje likovnih umjetnika i dizajnera Srbije.  






maglaj.net