Petak , 19. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

AB Maglaj: Otvaranje samostalne izložbe 'kroz vrijeme...' (FOTO)

img



Atelje i galerija AB - Maglaj poziva Vas večeras u 19:00 sati na otvaranje samostalne izložbe slika "kroz vrijeme..." - samostalnog i istaknutog umjetnika Fikret Ibričić iz Tuzle. Dobro nam došli!

FIKRET IBRIČIĆ rođen je 1942. godine u Tuzli. Slikarstvom se bavi od 1961. godine. Završio je Građevinsku – tehničku školu u Tuzli. Do sada je imao dvadesetak samostalnih izložbi, preko trideset kolektivnih i veliki broj učestvovanja na likovnim kolonijama. Živi u Tuzli i radi u svom ateljeu koji se nalazi u objektu „Pasaž“ u Tuzli.

- Slikar Fikret Ibričić poetski je intelektualno i lirski zreo u likovnom stvaralaštvu, realist i tehnički perfekcionist bez tedencija ka hiper realizmu. Kolorit njegovih slika je realan/stvaran , crtež veoma dobar i pravilan, a izbor motiva je lirski nadahnut, senzibilno obojen i povijesno značajan.......

- Ibričićeva kolekcija slika je kulturno značajna u bosanskohercegovačkoj likovnoj umjetnosti i bilo bi inteligentno sačuvati je cijelosti kao istinski dokaz o životu i njegovom prolaženju.

(Anno Domini, 2013)

- Suština likovne umjetnosti g-dina Ibričića, je njena sposobnost da nas drži ovdje i drugdje, u nekom neodređenom između. Ta mogućnost ostvaruje se u igri sa vremenom. Priča koja izvire iz vremena, a znamo da je vrijeme beskonačni slijed u trajanju , uvijek zahtjeva neko svoje vrijeme, jer samo ono što se dešava u vremenu može se i ispričati. Likova priča g-dina Ibrčića je uvijek znak umjetnosti. Njen zadatak nije da izražava vrijeme, već da u modifikovanom vremenu stvarnosti prikaže u prostoru. Otuda i ovi prekrasni motivi sijela, prizori iz svakodnevnog života, cijela jedna paleta bosanskohercegovačke tradicije , kulture i načina življenja na njegovim platnima.

(likovni kritičar Almir Stefanović)













maglaj.net