Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

AB Maglaj: Otvaranje izložbe 'Maglajsko ljeto `87' (FOTO)

img



Atelje i galerija AB - Maglaj vas poziva večeras od 20,00 sati na otvaranje izložbe "Maglajsko ljeto `87" velikog majstora, umjetnika fotografije MILOMIR KOVAČEVIĆ - Strašni. Umjetnik je tačno prije 30 godina boravio u Maglaju, kada su nastale fotografije poznatih i manje poznatih lica iz Maglaja.

Prilika da doživimo analognu fotografiju na svojstven način umjetnika i da se prisjetimo nama dragih sugrađana. Pored izložbe, biće prezentirane i projekcije dokumentaraca, kratkog filma na proputovanjima umjetnika. Dobro došli u svoju galeriju!

I dok se zastava ovogodišnjeg "Studentskog ljeta“ visoko viori na gradskoj tvrđavi iznad Maglaja, ovdje u Viteškoj ulici u ateljeu i galeriji, akademske umjetnice Admire Bradarić, pred nama su fotografije jednog zaslužnog francuskog viteza, snimljene prije tačno 30 godina. Fotografije su nastale u Čabrinoj kafani i Staroj čaršiji, a snimio ih je Milomir Kovačević Strašni, koji je tog ljeta za potrebe redakcija – kuće Oslobođenje snimao učesnike Festivala lijepih prijateljstava i pjesme.

I dok su novinari iz dvadesetak redakcija Sarajeva, Zagreba, Ljubljane i Beograda, sjedili i pijuckali u debeloj hladovini oraha u bašti hotela "Galeb" u Maglaju koji je za vrijeme Studentskog ljeta bio centar bivše zemlje, Strašni je mladalačkom radoznalošću istraživao i dokumentovao.Fotografskim aparatom bilježio je život oko sebe, radost, tugu, iščekivanje. Sama Čabrina kafana bila je svojevrsna galerija likova i portreta stalnih posjetilaca, koju je napravio majstor umjetničke fotografije Radivoj Sužnjević, a Kovačević nastavio.

Kovačević je poznavao fotografska umjeća Nikole Mihaljčića, Milenka Petkovića, Stojke Mičić iz starije, te Eldara Emrića i Minje Ramović iz mlađe generacije maglajskih umjetnika. Milomir Kovačević Strašni pripada plejadi sarajevskih fotoreportera, koji su svoj zanat ispekli u novinama, a vrhunac dostigli na zajedničkim i samostalnim izložbama fotografija vrhunskog umjetničkog dojma. Nabrojaću neke, od partizanskog fotografa čika Aleksandra Ace Štrbe, Mikija Đuraškovića, Hajrudina Čengića, Branka Popovića,Tome Štancla, Rikarda Larme, Danila Krstanovića, Hidajeta Delića Degija, Fehima Demira, Damira Šagolja i Almina Zrne.

Zanimljivo je, da najveći broj likova iz ove Kovačevićeve sehare, nisu više među živima, da su ljudi iz čaršije koje maglajlije više poznaju po nadimcima kao što su Belegija, Ježina, Semka, Čita, Ape, Lindrik, Omer Trafika, Sepet, Torbić, Penga, Rižo, Brezonja i drugi.

Milomir Kovačević Strašni,rođen je 1961.godine. Fotografijom se počeo baviti sa 17 godina u Univerzitetskom Foto klubu CEDUS. Član je ULUPUBiH od 1989.godine.U Francuskoj je odlikovan ordenom Vitez sazaslugama za fotografski rad i angažman.
Kovačević, je sada građanin svijeta, ima internacionalnu karijeru ali se stalno vraća u svoju Bosnu i Hercegovinu, u svoje Sarajevo i svoj Maglaj. Maglaj je naravno počašćen i nagrađen ovom vrijednom i lijepom izložbom starih fotografija.


(Faruk Zupčević)














maglaj.net