Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

RESTAURACIJA I KONZERVACIJA AUSTROUGARSKOG SPOMENIKA U MAGLAJU


img

 

 

U sklopu projekta „Evropski most“ koji je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u saradnji sa Univerzitetom za restauraciju i konzervaciju u Beču, u subotu 11.5.2019. austrougarski spomenik u Maglaju posjetili su prof. Kathrin Fuchs iz Beča i doc.mr. Milica Kotor iz Banja Luke sa svojom asistenticom Irom Skopljak i studenticom Ajlom Alijagić iz Sarajeva  uz dobrodošlicu  načelnika općine Mirsada Mahmutagića.

Cilj posjete je bio da se ispita stanje spomenika, dokumentacija,uzimanje uzoraka  za laboratorijsku analizu,  kao i mogući rad na samom predmetu kulturne baštine.

Nakon laboratorijske analize i ispravne odluke o konzervatorsko restauratorskoj strategiji na samom spomeniku , koje trebaju uraditi  navedene dvije institucije uz podršku i saradnju između austrijske ambasade u Sarajevu i općine Maglaj, krenut će se sa restauracijom i konzervacijom samog spomenika.

Do zime ove godine, najkasnije, izvršit će se prva zaštita spomenika, a zatim u proljeće 2020. godine planiran je intenzivniji rad na samoj njegovoj obnovi i zaštiti.

Prema prvim procjenama, doc.mr. Milica Kotor i prof. Kathrin Fuchs ustanovilo se da su ostaci spomenika u vrlo lošem stanju i da je neophodno u što kraćem vremenskom roku pristupiti konzervatorsko restauratorskim radovima u cilju spašavanja spomenika. Da bi se moglo pristupiti ovom veoma složenom poslu, na što kvalitetniji način, na osnovu prvog sagledavanja spomenika, neophodno bi bilo poduzeti niz veoma složenih radnji i postupaka. 

Koordinator projekta, restaurator i prof. Admira Bradarić istakla nam je da se narednom periodu čeka odluka Univerziteta u Beču,  kao i Ambasade Austrije u Sarajevu.

 

Važno za spomenik je da je po dosadašnjim istraživanjima,  jedinstven po svojoj piramidalnoj formi i obliku, koji je još postojan na području BiH.  Podsjetimo se, spomenik je izgrađen krajem 19. vj. poginulim austrougarskim vojnicima VII husarske regimente u bitki nad Maglajem, na mjestu gdje se i nalazio. Spomenik se prije poplave nalazio u udaljenosti 50 m na obali rijeke Bosne od mjesta gdje je on sad postavljen.

Sa sigurnošću tvrdimo da je uloga spomenika vrlo važna jer je to "metodološki trenutak u kojem se umjetničko djelo poštuje i prihvaćaju u svom materijalnom obliku te u svom povijesno estetskom dualizmu, gledano kao prenošenje u budućnost".