Srijeda , 27. Jan, 2021

SPORTSKA DEŠAVANJA

Benjamin Burić priprema se u rodnom Maglaju (FOTO)

img

U Flensburgu do 2024.godine

Benjamin Burić, bh reprezentativac i član njemačkog Flensburga, kao i brojni drugi sportisti i sportistkinje, već tri mjeseca je udaljen sa sportskih terena. U Maglaju je, nakon obavezne samoizolacije, počeo je sa treninzima. „Džabe što mi trčimo i individualno treniramo, kada nema rukometa, kontakta i nema lopte. Bundesliga bi trebala startati početkom oktobra, što znači punih sedam mjeseci bez rukometa, moglo bi biti i povreda, a ko se pokaže bolji i spremniji, taj će nešto postići naredne sezone“, priča Benjamin i nastavlja. „Osim fizičkih ograničenja, teško je cijelu situaciju i psihički podnijeti. Meni je psihološka prepreka nošenje maske, ali poštovao sam sve mjere. Svima je teško, ne samo sportistima“.

Odlukom o prvaku Bundeslige u Flensburgu nisu zadovoljni

Kako nam priča, odlukom da Kiel bude prvak, u Flensburgu nisu bili zadovoljni. Dijelila su ih svega dva boda. Mišljenja je da je odluka o prekidu sezone prerano donijeta. „U Flensburgu smo izgubili sve, Bundesligu, Ligu prvaka, KUP i ovakva odluka nam je teško pala. Ispao nije niko, a dobili smo još dva kluba“, priča Burić i nastavlja. „Kako će sve ovo preživjeti klubovi ali i reprezentacije, teško je reći. Rukomet je sport koji živi od sponzora, a i oni su u velikim gubicima. Čuli smo da je teška situacija u manjim klubovima, njima je nemoguće igrati bez prisustva publike. Kiel i Flensburg su veliki klubovi, ali cijela ova korona situacija je veliki udar na klupske budžete i igrači će to sigurno osjetiti“. U Flensburgu svaki igrač ima plan treninga. „Maglaj ima odlične uslove za pripreme, dvoranu, fitnes studio, poligon za trčenja, staze za visinsko trčanje. Što se mene tiče, mogao bi cijeli Flensburg doći ovamo na pripreme, zašto da ne“, dodao je kroz smijeh.

Prolaz je moguć

Protivnici bh. tima u kvalifikacijama koje počinju u novembru ove godine, voljom žrijeba će biti Njemačka, Austrija i Estonija. „Grupa jeste teška, ali je prolaz moguć“, optimističan je Burić i nastavlja. „Njemačka je apslutni favoriti, Austrijanci su se digli, podmladili reprezentaciju i dosta pokazali na posljednjem EP. Prilika da pokažemo karakter ekipe je sa Estonijom, iako smo gubili od njih nekoliko puta. Kući ih pobijedimo, a na gostovanju se opustimo. Siguran sam da ćemo se boriti za drugo mjesto“.

Ispričao nam je Burić i angdotu sa aktuelnim selektorom Njemačke, Alfredom Gislasonom.

Kada smo igrali porotiv Kiela, a on je već znao da ide sa mjesta trenera, pitao me u šali da li reprezentaciji BiH treba trener jer mu se mnogo sviđaju naši igrači. Dobra smo ekipa, ali nam se dešavaju 'crne rupe'. Problem za selektora Šumana je što će proći godina dana izmedju dva okupljanja. Bilo je prijedloga za jedno okupljanje tokom ljeta, ali ja sam konkretno pod zabranom i na tzv. 'kurzarbeit'“, pojasnio je Burić.

Produžio ugovor sa Flensburgom do 2024.godine

Uskoro bi trebala biti donesena odluka kako će se u Njemačkoj igrati naredna sezona. Krajem jula počinju pripreme, sezona starta 1.oktobra, ranijih godina polovinom augusta. „Sa Flensburgom sam, na obostrano zadovoljstvo, produžio ugovor da 2024.godine meni zadovoljni i oni i ja. Odluku nije bilo teško donijeti jer nastavljam da igram za najbolji klub u Njemačkoj i jedan od najboljih u Evropi“, rekao nam Benjamin Burić na kraju razgovora.
N.Br./maglaj.net