Nedjelja , 21. Jul, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Suljkovići kod Maglaja devet godina poslije velike katastrofe (FOTO)

U julu mjesecu 2010.godine, područje liješničkog kraja pogodilo je do tada nezapamćeno nevrijeme. Područje naselja Suljakovići pogođeno je  klizištem ogromnih razmjera, a stručnjaci su procijenili da se tada pokrenulo milion kubika zemlje. Tada su Suljakovići bili u žiži interesovanja domaće i međunarodne javnosti.  U klizištu je uništeno 20 kuća, a iseljene su 33 porodice. Postradali su za stanbeno zbrinjavanje dobili izmedju 12.000 i 55.000 KM jer u ovom naselju života više nije bilo. Nisu u Suljakovićima stradale samo kuće, uništena je sva infrastruktura, šume, voćnjaci, poljoprivredno zemljište, klizište je prijetilo i naselju Međići, mjesnom i šehidskom mezarju, a ugrožavalo je i magistralni put M-17.

img

Načelnik Mahmutagić upriličio prijem za Amnu Muhamedović (VIDEO)

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić upriličio je danas prijem za Amnu Muhamedović, Maglajku koja je ostvarila historijski uspjeh na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Prvi put u 73 godine postojanja ove obrazovne institucije, Amna je jedina osoba u čijem indexu su samo ocjene 10.

img

SPARK school od jeseni u Maglaju: OTVORENE PRIJAVE!

Nakon Mostara i Zenice, vrijeme je da se SPARK school proširi i na ostale gradove Bosne i Hercegovine. Čast je pripala gradu Maglaju, gdje će od jeseni budući programeri iz Maglaja, Žepča, Zavidovića, Tešnja, Doboja, Gračanice i Teslića moći sudjelovati na početnim i naprednim radionicama programiranja. 

img

Konkursi za prosvjetare početkom augusta

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko – dobojskog kantona u okviru priprema za početak naredne školske godine, trenutno rješava i problem tehnološkog viška.

img

Maglaj: Rezultati zapošljavanja u prvih šest mjeseci ove godine

I u prvih šest mjeseci ove godine nastavljen je trend smanjenja broja nezaposlenih na evidneciji Biroa za zapošljavanje Maglaj. U odnosu na početak godine trenutno je među tražiocima zaposlenja 250 osoba manje, iako se, nakon završene srednje škole na evidenciju nezaposlenih prijavilo 90 svršenih srednjoškolaca.

img

Veliki uspjeh srednjoškolke iz Maglaja: Osvojila nagradno putovanje u Istanbul (FOTO)

Meliha Kadušić, učenica drugog razreda Mješovite srednje škole (MSŠ) i Alema Purković, profesorica islamske vjeronauke, ovih dana vratile su se iz Istanbula, sa nagradnog putovanja. Bila je to nagrada koju je osvojila Meliha na takmičenju iz Sire-životopisa Muhammeda a.s. Samo takmičenje organizovali su Rijaset IZ u BiH i Dijanet Turske. Utisci koje nose iz Istanbula teško da se mogu riječima opisati.

img

Objavljen konkurs za dodjelu javnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona

Odbor za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona objavio je danas u dnevnoj štampi i na službenoj internet – stranici www.zdk.ba Javni konkurs za dodjelu javnih priznanja ZDK-a, i to Povelje Kantona i Plakete Kantona, koja se dodjeljuju povodom 29. avgusta, Dana Zeničko-dobojskog kantona.

img

Aktivnosti Humanitarnog fonda EXIT: Pomogli Bošnjake Podrinja novčanim donacijama (FOTO)

Iz sredstava Humanitarnog fonda EXIT, koji djeluje u okviru džemata Jusuf-pašine džamije Kuršumlije, do sada je obradovano na desetine slabih, nemoćnih, bolesnih osoba, uglavnom na lokalnom području. Međutim, u Fondu su se odlučili otići nešto dalje, u Republiku Srpsku i obradovati povratnike Bošnjake na području Istočne Bosne. Tako su hadži hafiz Hidajet ef Talić, imam Kuršumlije i predsjednik Fonda i Almin Karajbić, Armin Kalabić i Mirzet Hodžić, članovi džematskog, odbora posjetili četiri džemata u MZ Skelane.

img

Završena obuka za hranitelje sa područja tri općine (FOTO)

„Hraniteljstvo nije posao, to je stil života“! Ovo se izmedju ostalog moglo čuti na završnoj sesiji edukacije za šest hraniteljskih porodica sa područja općina Tešanj, Maglaj i Doboj Jug. Svi su sistemu hraniteljstva već godinama, ali Zakonom o hraniteljstvu Federacije BiH predviđena je edukacije za hranitelje. Iako imaju višegodišnje iskustvo, puno su naučili i od svojih edukatora, ali i kroz lična iskustva.