Utorak , 07. Apr, 2020

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Počela isplata penzija, redovi ispred banaka

Direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH Zijad Krnjić ranije je potvrdio kako ima dovoljno sredstava za isplatu, iako su prihodi od doprinosa krajem marta bili slabiji.

img

Obavijest novim poljoprivrednicima

Sve osobe zainteresirane za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i klijenata obavještavamo da se upis vrši cijele godine, ali oni koji se namjeravaju prijavljivati za novčane poticaje u ovoj kalendarskoj godini, trebaju se upisati odnosno ažurirati podatke u Registru do 30.04.2020.g.

img

FBiH: Isplata penzija šestog aprila

Isplata penzija za mart počeće 6. aprila, potvrđeno je iz Zavoda za pentijsko i invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom na pandemiju koronavirusa, koja podrazumijeva zabranu kretanja osobama starijim od 65 godina, ali i zabranu okupljanja većeg broja ljudi, pa tako i u bankama, postavlja se pitanje na koji način će penzije biti isplaćene.

img

Mladi Crvenog križa u službi svojih sugrađana

Mladi volonteri Crvenog križa i u Maglaju maksimalno su se stavili na raspolaganje svojim starijim sugrađanima. Svakodnevno na adrese onih kojima je potrebno dostavljaju lijekove i neophodne namirnice. Trenutno ih je dvadesetak, studenata i srednjoškolaca, ali i nezaposlenih omladinaca. Područje njihovog djelovanja je cijela općina Maglaj, od Novog Šehera do Jablanice.

img

Pojašnjenje struke: Kada i kome je potrebno testiranje na Covid-19

Obzirom da je novi koronavirus, odnosno Covid-19, zarazna bolest koja se širi u obliku epidemije, za očekivati je situacije kakva se dogodila u nekoliko medicinskih ustanova u BiH proteklih dana.
Ono što je mnogo bitnije jeste da se zdravstvena ustanova ili sistem pripreme i adekvatno odgovore na takvu izglednu mogućnost, ističe se u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), kojim se pojašnjava stav struke kako i kada se vrše testiranja na Covid-19.

img

Organizovana edukacija za volontere MZ Bradići

Kako je saopšteno iz Udruženja „Fojničani“, za volontere Mjesne zajednice Bradići održana edukacija o opasnostima od korona virusa, te nužnosti pridržavanja mjera zaštite, distanciranja i minimalnog socijalnog kontakta.