Srijeda , 24. Oct, 2018

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

MUP ZDK: 136 vozača kažnjeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u vremenskom periodu od 19. do 22. oktobra 2018. godine, realizovali akciju pojačane kontrole vozača motornih vozila na svim putevima u Zeničko-dobojskom kantonu, kojom prilikom je poseban akcenat stavljen na kontrolu alkoholiziranosti vozača.

img

Gripa: Raste broj oboljelih u ZDK, po broju prijavljenih prednjače Visoko, Tešanj, Zenica i Zavidovići

Prema podacima prikupljenim u nadležnim zdravstvenim ustanovama, u 42. sedmici raste broj prijavljenih slučajeva akutnih respiratornih infekcija ili influenci sličnih oboljenja na području Zeničko-dobojskog kantona. Ono što raduje jeste da u Kantonalnoj bolnici Zenica tokom prethodnog perioda nije bilo hospitaliziranih slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija (SARI).

img

Sastali se nakadšnji bubrežni bolesnici i njihovi donori (FOTO)

U povodu evropskog Dana darivanja organa, koji se obilježava svake druge subote u oktobru, u jednom prijatnom maglajskom restoranu sastali su se nekadašnji bubrežni bolesnici kojima je život godinama ovisio o dijalizi: Nusret Čakrama, Mirza Mehinović, Remzo Omerašević i Fahir Muminović te njihovi donori Mujo Mahmić i Edhem Sinanović. Bio je to susret pun emocija i riječi zahvale.

img

Velika radost za mještane naselja Ruvića Ravan u MZ Jablanica (FOTO)

Na prigodnoj svečanosti u Mjesnoj zajednica Jablanica, u naselju Ruvića Ravan, u funkciju je pušten savremeni most. U izgradnju mosta čija je dužina 19, a širina 3,5 metra, općina Maglaj je iz budžeta uložila 70.000 KM. Vrpcu su presjekli Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća Općinskog vijeća i  Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik zajedno sa čelnicima mjesne zajednice Zijadom Hrnjičićem i Radovanom Ristićem.  U naselju Ruvića Ravan živi dvadesetak domaćinstava, odnosno oko 80 stanovnika, Bošnjaka i Srba. Svi dijele istu radost.

img

U Maglaju obilježen Svjetski dan žena na selu (FOTO)

U Maglaju je prvi put obilježen 15.oktobar – Svjetski dan žena na selu i to izložbom koju su organizovale članice neformalne grupe žena iz Kopica i Udruženja žena „Cicmanka“ Novi Šeher. One su već dvije godine uključene u projekat ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja žena i djevojaka u ruralnim sredinama Zeničko-dobojskog kantona koji realizuje Udruženje „Medica“ Zenica.

img

Petočlana porodica Šahbaz živi od poljoprivrede (FOTO)

Porodica Šahbaz obradjuje 25 dunuma zemlje. Uz Nerminu i Muriza vrijedno rade i njihova tri sina, srednjoškolci Edin (17) i Emir (15) i osnovac Enver (10). Pored cvijeća uzgajaju kukuruz, na otvorenom krompir i luk te papriku, paradajz i krastavice u plastenicima.

img

Zeničanin uhapšen i pretučen zbog dobacivanja pratnji visokog bh. zvaničnika

Tridesetšestogodišnji Zeničanin (identitet poznat redakciji portala zenicainfo.ba), brutalno je kako tvrdi, pretučen i ponižen danas na magistralnom putu M17, kod naplatnih kućica u Lukovom Polju, od strane policije i pratnje jednog od visokih političkih dužnosnika, koji je boravio tokom dana u Zenici, a pretpostavlja da je riječ o predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću.

img

Maglaj: Biciklijada u povodu Dječije nedjelje

Po uzoru na starije drugare, u Maglaju je održana mini biciklijada, a povod je obilježavanje Dječije nedjelje. U biciklijadi su učestvovali mališani Dječijeg vrtića i Privatne predškolske ustanove „Dječiji osmijeh“. Vesela kolona prošla je gradskim ulicama na biciklima, a odmorili su se u centru grada uz voće i slatkiše.

img

Književna nagrada ''Šukrija Pandžo'' dodjeljena nastavniku Mirzi Ahmetoviću iz Maglaja

List „Školegijum“, koji je prije svih namjenjen prosvjetnim radnicima, po treći put raspisao je konkurs za Književnu nagradu „Šukrija Pandžo“. Žiri u sastavu: Nenad Veličković, univerzitetski profesor, autor projekta Školegijum i odgovorni urednik, te Namir Ibrahimović i Anes Osmić, nastavnici bosansko-hrvatskoh-srpskog jezika i književnosti te članovi redakcije „Školegijuma“, odlučio je da nagradu podijele dva rada: pripreme Indire Buljubašić iz Sarajeva i Mirze Ahmetovića iz Maglaja.