Nedjelja , 22. Sep, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

FOTO: Otkrivanjem šehidskog spomen obilježja na Omerdinom polju otvorena manifestacija ''Septembarski dani otpora 92.-95.'' (FOTO)

Danas je svečanim otkrivanjem šehidskog spomen obilježja na Omerdinom polju zvanično otvorena manifestacija „Septembarski dani otpora 92.-95“. Prisutnima su se obratili Rasim Hodžić, otac Semira Hodžića koji je poginuo prvi dan septembarske ofanzive, zatim glavni imam Nevres ef. Hodžić i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

img

UNZE: Interes studenata iznad očekivanja

Na osam fakulteta Univerziteta u Zenici za narednu akademsku godinu, koja počinje 7. oktobra, očekuje se upis oko 950 studenata, potvrdio je prorektor za nastavu prof. dr. Enes Hašić.

img

Svečano obilježen Dan općine Maglaj (FOTO)

Povodom Dana općine, 18. septembra, održana je svečana akademija na kojoj su dodijeljena najviša općinska priznanja i četiri nagrade zaslužnim pojedincima za posebne zasluge i angažman u mjesnim zajednicama. Simboličnu nagradu dobila je i Amna Muhamedović, zlatna studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu, prva u historiji s prosjekom 10.

img

Čestitka povodom Dana općine Maglaj

Čestitamo vam 18. septembar Dan općine Maglaj sa željom da napredak, zajedništvo i prave vrijednosti se nastave razvijati i u periodu koji nam dolazi.

img

Poslovna zona Liješnica nova prilika za investitore: Do sada uloženo oko 350 hiljada KM

U izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni Liješnica, koja se prostore na 16 hektara, do sada je uloženo 350.000 KM. Izgrađena je i asflatirana primarna servisna saobraćajnica u dužini od 250 metara, uređena je odvodnja, osvjetljenje zone, saobraćajna signalizacija a u toku je izrada informativnog panoa za promociju zone. Već postoji interes privrednih subjekata za djelatnostima malog i srednjeg biznisa što bi dovelo do zapošljavanja novih radnika.

img

Na zgradi Odjeljenja suda u Maglaju počela sanacija krova

Na zgradi Odjeljenja suda u Maglaju počela je sanacija limenog krova koju finansira Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona. Radove izvodi firma “Ćosićpromex” iz Usore, a nadzor je povjeren Javnom preduzeću za planiranje i uređenje grada Zenica. Rok za završetak radova je kraj septembra.

img

I u Maglaju realizacija projekta čišćenja obala Bosne (FOTO)

Sedam gradova, općina i komunalnih preduzeća sa područja Zeničko-dobojskog kantona, medju kojima je i Komunalno javno društvo (KJD) Maglaj, dobilo je blizu 424.000 KM za realizaciju projekata čišćenja obala rijeke Bosne duž njezinog toka kroz Zeničko-dobojski kanton. Prvi put nakon petnaest godina finansirat će se čišćenje obala rijeke Bosne u sedam gradova i općina, od Visokog do Doboj Juga. Konkretno, KJD Maglaj dobilo je za realizaciju projekta nešto više od 68.000 KM.

img

Lijep hobi mladog Ajdina Tumbića iz Liješnice kod Maglaja (FOTO)

„Kunićarstvo je za mene hobi, ali prije svega velika ljubav“. Ovako o svojim ljubimcima priča  Ajdin Tumbić (26) iz Liješnice kod Maglaja koji se uzgojem kunića plemenitih rasa bavi već nekoliko godina. Ajdin je samo jedan od vrijednih kunićara, članova Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Maglaj.

img

Nakon sedam godina službovanja vlč. Josip Jelić odlazi u novu župu (FOTO)

„Ovdje su me svi prihvatili otvorenog srca i sa ovim mislima ja odlazim iz Maglaj“. Kazao je ovo vlč. Josip Jelić koji nakon sedam godina službovanja u župi Maglaj odlazi na novu dužnost. U proteklim godinama on je bio i čuvar-upravitelj Svetišta Leopolda Bogdana Mandića. „Sa radošću sam došao u ovaj grad“, rekao nam je vlč. Jelić na početku razgovora i nastavio. „Sreo sam ovdje susretljive i tople ljude, drage osobe spremne na saradnju i uvijek sam se ugodno osjećao u Maglaju“.