Subota , 18. Sep, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

U maglajskom Domu zdravlja u toku je masovna imunizacija

I u maglajskom Domu zdravlja u toku je masovna imunizacija, a na raspolaganju zainteresovanim građanima su vakcine AstraZeneca, Sinofarm te manja količina Pfizera. Samo je u utorak vakcinisano 40 građana svih dobnih skupina, od studenata do penzionera.

img

Uspjeh mlade planinarke iz Maglaja: Sara Hadžišehić osvojila najviši vrh Balkana (FOTO)

Nedavno je 50-tak planinara iz Gračanice, Visokog, Banovića, Živinica, Tuzle i Maglaj organizovano boravilo u Bugarskoj, a krajnji cilj bio je planinski lanac Rila, predivna Rilska jezera te uspon na dva vrha: Vazuf od 2.689 metara i Musalu, najviši vrh Balkana od 2.925 metara. Među 32 planinara i planinarke koji su savladali oba vrha bili su i članovi maglajskog društva „Smajlovac“, Senad Hadžišehić i njegova kćerka Sara (16). Sara je bila i najmlađa planinarka u ovoj grupi koja je osvojila najviši vrh Balkana i njen podvig vrijedan je svakog divljenja.

img

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić posjetio Maglaj (FOTO)

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dr. Adnan Jupić i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica u okviru posjete domovima zdravlja u ZDK posjetili su i Maglaj a cilj posjete je promocija vakcinacije te prenošenje pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije koji je u ovom kantonu započeo polovinom marta.

img

Uspješna akcija pripadnika Policijske stanice Maglaj

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Maglaj su dana 28.08.2021. godine, u 01,10 sati, u ulici 1. mart, u Maglaju, izvršili legitimisanje i pregled lica D.S., rođenog 2001. godine, iz Maglaja, kojom prilikom su kod istog pronašli biljnu i praškastu materiju koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu.

img

Maglaj: Počela nova školska godina, u klupama i 185 prvačića

Školsko zvono zazvonilo je za učenike i učenice maglajskih osnovnih i srednjih škola, njih oko 1.600. Nastava je počela na klasičan način, ali bez kabinetske nastave, svaki razred ima svoju učionicu, uz čas koji traje od 45 minuta te poštovanje svih preporuka koje su izdali nadležni iz resornog kantonalnog ministarstva i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

img

Korak ka proglašenju pećine spomenikom prirode: Oružane snage BiH razminiraće ulaz u pećinu Megara (FOTO)

Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH započinje uskoro uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstva na ulazu u pećinu Mokra Megara čime će biti okrunjen višemjesečni angažman Udruženja građana „Fojničani“ Maglaj na zagovaranju razminiranja ovog dragulja prirode. Budući da se na raspisani tender nije prijavila niti jedna deminerska firma, uz izgovor da se radi o malom prostoru od 1628 m2 koji je komercijalni neisplativ, samo udruženje i lokalne vlasti uputili su molbu za pomoć Ministru obrane BiH Sifetu Podžiću, koji je doista brzo reagovao.

img

MUP ZDK: U blizini škola pojačane aktivnosti na kontroli saobraćaja

U cilju unapređenja stanja sigurnosti saobraćaja na području Zeničko-dobojskog kantona, te prvenstveno povećanja sigurnosti školaraca na ulicama i pješačkim prijelazima, u povodu početka školske godine Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona sprovodit će pojačane kontrole u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu kretanja pješaka i poštivanja obaveza vozača prema pješacima.