Ponedeljak , 20. Jan, 2020

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

U utorak obilježavanje 26. godišnjice Bitke za Pazarić

Vijeće MZ Liješnica poziva mještane, kao i ostale građane općine Maglaj, da u utorak 21. januara svojim prisustvom uveličaju obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma iz naše skorije prošlosti – Bitku za Pazarić.

img

Rezultati u dvije gradske osnovne škole

I dok su učenici na raspusti u školama se sumiraju rezultati učenja i vladanja. Dobrim rezultatima na kraju prvog polugodišta mogu se pohvaliti učenici i učenice „Prve osnovne škole Maglaj“ jer im je srednja ocjena 4. Ipak, ono što zabrinjava je podatak da je na kraju ovog polugodišta u školi 18 učenika manje u odnosu na isti period prošle godine. Od 761 učenika, s uspjehom je prvo polugodište završilo njih 646. Odličnih je 291, vrlodobrih 211 i dobrih 144.

img

KB Zenica: Mjere za prevenciju širenja gripe u skladu sa zaključcima Tima za gripu

U skladu sa zaključcima sa sastanka Tima za utvrđivanje mjera na sprječavanju i suzbijanju širenja gripe, održanog ove sedmice, a zbog očekivanog povećanog broja akutnih respiratornih insuficijencija i epidemije gripe, pooštrene su mjere za prevenciju i liječenje gripe u Kantonalnoj bolnici Zenica.
Usvojeno je niz mjera, među kojima ograničenje posjete bolesnicima tri dana u sedmici i to utorkom, četvrtkom i nedjeljom od 13 do 14 sati, pri čemu pri posjeti, uz bolesnika može biti samo jedna osoba.

img

Maglaj: Uskoro u funkciji fiksna stanica za mjerenje kvalitete zraka

Maglajlije će vrlo brzo znati kakav je kvalitet zraka kojeg udišu. Naime, čeka se samo još priključenje na elektručnu energiju pa da sa radom počne fiksna stanica za mjerenje kvalitete zraka smještena u neposrednoj blizini Osnovne škole „Maglaj“. Šest fiksnih i dvije mobilne stanice za mjerenje kvalitete zraka dio su Centra za monitornig okoliša Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) koji bi trebao biti važna karika u sistemu zaštite okoliša i uspostave održivog razvoja na ovom području. Inače, Vlada ZDK je za uspostavu Centra izdvojila 1,5 miliona KM.

img

Danas je Međunarodni dan vozača i automehaničara

Vozači i automehaničari širom svijeta 15. januar obilježavaju kao svoj dan. Po kiši, magli, snijegu, poledici ili žegi, danju, noću i praznicima, kad ih njihovi najmiliji najviše žele i kad svi drugi odmaraju – oni voze.

img

Gradi se novi parking sa 20 mjesta

U samom centru grada, na mjestu gdje je nekada bio improvizovani put pun rupa, počela je izgradnja parking prostora.  Vrijednost projekta je oko 50.000 KM, a radovi se vrše na osnovu projekta koji je Služba za urbaniza, geodetske i imovinsko pravne poslove uradila zajedno sa zeničkom firmom „Invest projekt“ Zenica i dala na tender.

img

Kraj prvog polugodišta u Osnovnoj školi ''Novi Šeher''

U Osnovnoj školi „Novi Šeher“ tokom prvog polugodišta sa učenicima osmih razreda i u saradnji sa MUP-om ZDK, u cilju sprječavanja maloljetničke delikvencije realizovan je projekta „Socijalizacija s pravom“, a organizovane su i brojne humanitarne kampanje i akcije pomoći za socijalnu ugrožene, bolesne kao i postradalo stanovništvo Albanije.

img

Pravoslavci dočekuju Novu godinu

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

img

Okočnana nastava u prvom polugodištu: U maglajskim srednjim školama zadovoljni uspjehom

U Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ zadovoljni su postignutim na kraju prvog polugodišta.  Od 151 učenika, 114 je ostvarilo odličan ili vrlodobar uspjeh, a najbolji su IV 1, III 1 i I 2. Od ukupnog broja učenika, 48 je odličnih, 66 vrlodobrih, dok 22 učenika ima dobar uspjeh. 15 ih je sa jednom ili više slabih ocjena, dok je srednja ocjena 3,86. Tek četiri učenika imaju sniženo vladanje.

img

Božić nije radost ako se međusobno ne dijeli

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima nanesene uvrede. Božić se slavi tri dana, a radost se djeli sa članovima porodice, prijateljima i komšijama.

img

Sutra isplata decembarskih penzija

U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mjesec decembar će biti isplaćene u ponedjeljak 6. januara 2020. godine.

img

Općina Maglaj: Novogodišnja čestitka

Želimo vam dobro zdravlje i sreću, da u narednoj godini vlada dobro raspoloženje, optimizam i sloga, te da zajedničkim snagama, u duhu mira i napretka, uljepšamo svaki dio općine Maglaj.

img

01. i 02. januar neradni dani

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o praznicima (“Službeni list SFRJ”, broj: 6/73), koji se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona (“Službeni list RBiH”, broj: 2/92), odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom (“Službeni list RBiH”, broj: 13/94), primjenjuje kao federalni zakon, propisano da je Nova godina praznik i da se obilježava dva dana, 1. i 2. januara/siječnja.