Nedjelja , 16. Jun, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Neodgovorni građani ostavljaju lešine životinja pored vodotoka

Maglajlija Nusret Šahbaz već godinama je ribočuvar u Sportsko-ribolovnom društvu „Bosna“. Obavljajući ovaj odgovorni posao, obilazeći obale rijeke Bosne i njenih pritoka, susretao se sa mnogim neprijatenim situacijama i negativnih primjerima ponašanja neodgovornih pojedinaca prema prirodi.

img

Večeras totalna obustava saobraćaja u tunelu Vranduk

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog pojačanog prometa vozila i oštećenja kolovoza u tunelu, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. Zbog privremenog asfaltiranja tunela, večeras od ponoći do sutra ujutro do 05 sati, saobraćaj će biti potpuno obustavljen.

img

Kada neće mlađi, hoće stariji: Grupa penzionera uređuje izletište Borik (FOTO)

Devastirano, zapušteno, tužno. Ovako u najkraćem izgleda područje Borika, nekada jednog od najomiljenijih izletišta Maglajlija. Restoran ne radi već nekoliko godina, a crnogorična šuma i dalje obolijeva. Područje Hasanbegove vodice, odnosno spomen-česme podignute u čast pisca prvog bošnjačkog romana Edhema ef. Mulabdića, zatrpano je smećem i izraslom vegetacijom.

img

Ministarstvo mijenja uputstvo za dodjelu podsticaja za jagodičasto voće

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnes Bašić održao je sastanak sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, na kojem se razgovaralo o ovogodišnjem programu podsticaja proizvodnji maline i kupine u kojoj je ovaj kanton lider u FBiH.

img

U Maglaju se organizuju radionice za hranitelje

Zakonom o socijalnoj zaštiti Federacije BiH i ranije je bilo predviđeno pravo smještaja djece u hraniteljske porodice, a sve je regulisano i Zakonom na nivou ZDK. U posljednjih nekoliko godina stvorila se potreba da se oblast hraniteljstva, uredi na poseban način pa je prošle godine donesen i poseban zakon čija je primjena počela u martu ove godine. Zakon predviđa i edukacije za hranitelje, pa je u Maglaju u toku edukacija za hranitelje sa područja općina Tešanj, Maglaj i Doboj Jug.

img

Organizovane treće sportske igre u Galovcu kod Maglaja

U cilju promocije tradicionalnih sportskih igara ali i stvaranja boljeg životnog ambijenta za mještane ruralnih povratničkih sela novošeherskog kraja, na terenima  Sportsko-rekreacijskog centra „Oaza mira“ u Galovcu kod Maglaja održane su Treće sportske igre.

img

Maglaj: Obilježen Dan šehida (FOTO)

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. Dan najboljih sinova, gazija i junaka Bosne i Hercegovine obilježen je i na području općine Maglaj u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Maglaj i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

img

Dan šehida: Obilazak mezarja i odavanje počasti uz vjerski program

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se kao 'Dan šehida'. Posjećuju se mezarja na kojima se odaje počast i polaže cvijeće i onima koji su izgubili živote tokom odbrane Bosne i Hercegovine u oružanoj agresiji na zemlji od 1992. do 1995. godine. Obilježavanje Dana šehida odvija se uz vjerski program.