Četvrtak , 25. Feb, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Velika akcija u selu Oruče kod Maglaja (FOTO)

Već 20 dana u Oručama traje velika akcija. Betonira se put prema šehidskom i mjesnom mezarju, podiže potporni zid. Rade stari i mladi, a sredstva su osigirali mještani, donatori i naravno dijaspora. Radi se srcem za dobro svih mještana Oruča.

img

Iz KJD Maglaj opet apelovali na svijest i savjest građana (FOTO)

Trude se radnici Komunalnog javnog društva (KJD) Maglaj da grad bude čist i uredan, a podršku im daju građani koji na propisan način odlažu otpad i smeće. Sliku Maglaja, kao jednog od najurednijih gradova u regiji, kvare primjeri nesavjesnih građana, od bacanja smeća gdje se stigne do namjernog prevrtanja kontejnera i njihovog paljenja.

img

Radnici Komunalnog javnog društva Maglaj počeli sa uređenjem Borika (FOTO)

Borik, nekada omiljeno izletište Maglajlija, odavno to više nije. Borik danas je mjesto gdje se odlaže različit otpad ali i mjesto na kojem se u noćnim satima okupljaju osobe koje devastiraju ovo područje. Radnici Komunalnog javnog društva (KJD) Maglaj prošle sedmice počeli su sa uređenjem izletišta da bi koliko-toliko spremno dočekalo prve proljetne dane. Ko zna možda se neko odluči da slijedi njihov primjer.

img

Maglaj: Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi (FOTO)

Maglajski Crveni križ za potrebe Opće bolnice Tešanj organizovao je prvu ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Za ovu zdravstvenu ustanovu osigurano je 40 doza. Prizor koji smo zatekli u Domu zdravlja izaziva svako divljenje i poštovanje prema dobrovoljni davaocima krvi. Čekaonica prepuna i svi strpljivo čekaju svoj red.

img

Članovi Lovačkog društva ''Soko'' okončali lovnu sezonu

I članovi Lovačkog društva „Soko“ njih oko 360, privode kraju ovu vrlo specifičnu lovnu sezonu. Najvažnije je da je sezona protekla bez povređivanja lovaca i ekscesa uz gotovo ispunjen plan odstrela, a lov je bio organizovan u manjim grupama u skladu sa preporukama. Za lovce je ostao još samo jedan lovni dan, a zbog mjera koje su na snazi ove godine neće biti tradicionalnog lovačkog druženja i zatvaranja lovne sezone na Dan nezavisnosti BiH.

img

Maglaj uoči Valentinova: U biblioteci organizovali spoj naslijepo s knjigom

U februaru smo za koji mnogi kažu da je i mjesec ljubavi, a običaji darivanja zaljubljenih za Valentinovo česti su i u našim krajevima. Kažu da ljubav nema cijenu, pa ipak za ovaj praznik puno se kupuje i troši. Bilo da se radi o skromnom poklon, jednoj ruži, čokoladi ili velikom buketu, troši se.

img

Most u Liješnici privremeno otvoren za saobraćaj (FOTO)

Obavještavamo sva pravna i fizička lica sa područja naše općine, da je Općina Maglaj završila I fazu radova na izgradnji novog mosta preko rijeke Liješnice, južni izlaz iz Maglaja. Danas od 11,00 sati privremeno je pušteno odvijanje saobraćaja preko novoizgrađenog mosta.

img

Mladi u zajedničkoj akciji: U Misurićima manje smeća (FOTO)

Mladi Crvenog križa Maglaj te djeca i omladina MZ Misurići bili su glavni akteri jedne eko akcije. Naime, Crveni križ je od Ministarstva za promet, komunikacije i zaštitu okoliša ZDK dobio 1.000 KM za realizaciju projekta „Zajednog do istoga cilja“ a koja je realizovana na području Misurića.

img

Maglaj: Serija teških krađa u noći sa 8. na 9. februar

U toku noći 08/09.02.2021. godine, u mjestu Kosova, izvršena je teška krađa putničkog motornog vozila marke "Golf", registarskih oznaka K06-A-269, vlasništvo lica P.S. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Maglaj.

img

Javna rasprava o Nacrtu Budžeta Općine Maglaj za 2021. fiskalnu godinu i Nacrtu Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Maglaj za 2021. fiskalnu godinu

Na drugoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Maglaj održanoj dana 03.02.2021. godine prihvaćen je Nacrt Budžeta Općine Maglaj za 2021. fiskalnu godinu i Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Maglaj za 2021. fiskalnu godinu. Na istoj sjednici donesen je Zaključak kojim se javna rasprava na temu „Primjedbe i prijedlozi na Nacrte donesenih dokumenata“ treba provesti u roku od 15 (petnaest) dana.

img

Započela nova sezona mjerenja polena u Zenici i ZDK

Tim Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica započeo je proteklih dana novu sezonu monitoringa i mjerenja polena na području Zeničko-dobojskog kantona, koja će trajati od februara do novembra ove godine.

img

Proljetni vikend pred BiH uz temperature do 18 stepeni

U subotu, 06.02.2021., više oblačnosti na području Hercegovine i jugozapada Bosne. U većem dijelu Bosne mala do umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 18°C.

img

Medžlis IZ Maglaj pokrenuo projekat izgradnje jarbola za zastavu BiH

Kao i neke druge sredine, Maglaj bi uskoro mogao dobiti jarbol visine 42 metra sa bh zastavom. Jarbol bi se trebao graditi na sjevernom ulazu u grad, pored magistrale, u neposrednoj blizini semafora i na vakufskoj parceli "Bare". Ideja za gradnju jarbola sa bh zastavom rođena je još u martu 2019.godine na jednom zastanku čelnika Medžlisa IZ Maglaj, Vakufske direkcije i lokalnih privrednika. Međutim, nametnuli su se neki drugi projekti i korona kriza, koji su usporili realizaciju projekta, ali ovih dana ponovno je aktueliziran.