Utorak , 22. Jun, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Predstavici Gazi Husrev-begove biblioteke u posjeti Maglaju i Moševcu (FOTO)

Predstavici Gazi Husrev-begove biblioteke posjetili su Maglaj, obišli Opću biblioteku i biblioteku „Divanhana“ u džematu Moševac koja trenutno raspolaže sa oko 1.000 naslova. Gazi Husrev-begova biblioteka samo je jedna od institucija koje su pomogle maglajskoj biblioteci u najtežim danima maja 2014.godine kada je u poplavi neviđenih razmjera stradao prostor i oko 70% knjižnog fonda. Donirane su tada, pored novih naslova, kvalitetne metalne police na koje su konačno mogla smjestiti donirana ali i izdanja koja su spašena nakon popalave.

img

Defakto Dostava - brzo i jednostavno!

Defakto Dostava je platforma za dostavu raznih vrsta proizvoda, namirnica, hrane, poklona i slično. Kupci mogu iz udobnosti svog doma, posla ili nekog drugog mjesta pozivom našeg Call Centra naručiti bilo koji proizvod po želji. Dostava stiže na Vašu adresu brzo i jednostavno.

img

Humanitarnja organitacija ''Most za Bosnu'' osigurala 50 paketa

Zahvaljujući njemačkoj humanitarnoj organizaciji „Most za Bosnu“ i velikom humanitarcu Ramizu Kadriću, 50 porodica u stanju potrebe koje se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad Maglaj dobilo prehrambeno-higijenske pakete. Za podjelu pomoći, Ramiz Kadrić osigurava sredstva aktivizmom u gadovima Saalfeld i Rudolstadt, a robu kupuje u našoj zemlji pa tako pomaže i domaću privredu.

img

Počinje vakcinacija prosvjetnih radnika u ZDK

Vakcinacijom zaposlenih u Osnovnoj specijalnoj školi u Zenici, sutra, 16.06.2021. godine u 14:00 sati, počinje vakcinacija zaposlenih u obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona.

img

Načelnik upriličio prijem za najbolje maturante Gimnazije ''Edhem Mulabdić'' i MSŠ Maglaj

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić upriličio je prijem i uručio novčane nagrade učenicima generacija, Benjaminu Brkiću iz Gimnazije „Edhem Mulabdić“ i Danisu Bradariću iz Mješovite srednje škole Maglaj, kao i učenicima koji su se tokom četiri godine istakli odličnim uspjehom, primjernim vladanje i uspješnoj promociji škole Lejla Vardo, Kenan Ćatić, Tarik Lošić, Osman Hadžisalihović, Benjamin Uzunović, Ajla Omić, Almina Kalabić i Tarik Suljaković.

img

U toku rekonstrukcija dijela ulice Srebreničkih žrtava rata (FOTO)

Počeli su radovi na sanaciji i rekonstrukciji ulice „Srebreničkih žrtava rata“ od mosta u naselju Liješnica do kraja podvožnjaka, odnosno na južnom izlazu iz Maglaja u neposrednoj blizini komapnije „Natron-Hayat“ u dužini od 215 metara. Zbog radova na snazi je potpuna obustava saobraćaja za pješake i motorna vozila u oba smjera. Vrijednost radova koji su povjereni lokalnoj firmi „Hajdić“ doo je blizu 112 hiljada KM.

img

Iako je minama jedan od najazagađenijih: Na općini Maglaj sve manje projekata deminiranja

Procjenjuje se da je na području općine Maglaj pod minama 20 km2 terena, a od 1995. godine deminirano je tek 3 miliona m2 . Dogodila su se i 54 minska incidenta u kojima je smrtno stradalo 27 osoba od kojih petoro djece. Teže i lakše povrijeđeno je 27 osoba. Iako je područje općine Maglaj, minama jedno od najzagađenijih, u 2019.godini nije deminiran ni kvadratni metar na lokalnom području. U 2020.godini realizovan je projekat na području Liješnica-Nekolj, a počelo se sa deminiranjem na području Ulišnjaka što je okončano ove godine. U toku je i deminiranje na području Crnog Vrha zbog izgradnje trase koridora Vc.

img

Nepoznati astronaut se prošetao ulicama Maglaja (FOTO)

Iako se u čitavom svijetu pa tako i u našoj općini u zadnje vrijeme dešavaju dosta neobične stvari, jučer smo ipak svjedočili nečem nezapamćenom u gradu Maglaju. U sred dana se maglajskim ulicama prošetao, ni manje ni više, nego astronaut. Pravi pravcati, što bi se reklo. Prolaznici su zastajali i u čuđenju gledali, a oni koji su se snašli u momentu su čak pitali za fotografiju.

img

Uz Svjetski dan zaštite okoliša: Podijeljeno 200 platnenih cekera, u Donjem Ulišnjaku uklonjena divlja deponija (FOTO)

Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je i u Maglaju i to sa dvije kampanje. Obje su realizovane u okviru EKO HUB Maglaj i Projekta „Misli o prirodi“ Udruženja „Fojničani“. Duboko svjesni pogubnosti plastike po prirodu, udruženja „Fojničani“ i „Cicmanka“ iz Novog Šehera podjelom 200 platnenih cekera u tržnom centru Bingo pokušali su podići svijest građana na viši nivo.

img

Zabrinjavajući podaci Udruženja penzionera Maglaj

Iz godine u godinu raste broj umrlih članova Udruženja penzionera Maglaj. U 2020.godini umrlo je njih 145, a u prvih pet mjeseci ove godine 72. Za nešto više od godinu dana broj članova udruženja smanjio se sa 2.000 na 1.900. Procjenjuje se da na maglajskom području ima oko 3.500 penzionera.