Ponedeljak , 18. Feb, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Džemat Jusuf-pašine Kuršumlija džamije počastio radnike KJD Maglaj doručkom i tortom

U Maglaju smo bili u prilici da zabilježimo neobičan i lijep gest. Naime, želeći pokazati koliko cijene njihov trud i rad i sve što čine na održavanju čistoće u gradu, džemat Jusufpašine džamije Kuršumlije radnike koji rade na održavanju čistoće i vozače u Komunalnom društvu Maglaj, njih 20-tak, počastio je doručkom u grilu 'Pinokio' i tortom iz slastičarne 'Carigrad'.

img

Kalendar značajnih datuma IZ-a

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini objavila je vaktiju sa značajnim datumima u 2019. godini, a mi izdvajamo neke od najznačajnijih datuma.

img

Svjetski dan radija

Danas obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”, počeo emitiranje 13. februara 1946.

img

U većem dijelu BiH saobraćaj otežan

U većem dijelu Bosne saobraćaj je otežan, zbog novih snježnih padavina. Posebno skrećemo pažnju na dionice preko planinskih prevoja, saopćeno je danas iz BIHAMK-a.

img

Primjena nove metode u tretmanu tumora mozga u KB Zenica

Nakon adekvatne pripreme, odnosno prošlogodišnje nabavke savremenog operacionog mikroskopa (Pentero 900) i provedene edukacije na referentnoj klinici u Regensburgu, Njemačka, od danas je u našoj bolnici započela upotreba sredstva za intraoperativno bojenje tumora, što je prvi put u Bosni i Hercegovini.

img

Vremenska prognoza za naredne dane: Stiže snijeg

U subotu u Bosni i Hercegovini očekuje se umjereno, prolazno i pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni prije podne je izgledna magla ili niska naoblaka. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se većinom između minus tri i jedan, na jugu zemlje do pet stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će uglavnom između tri i osam, na jugu zemlje od devet do 13 stepeni.

img

Nakon povlačenja vode, ostale tone smeća

U proteklih nekoliko dana bujice i potoci sprali su iz viših područja divlje deponije sa područja dva kantona, Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona. Svo to smeće završilo je u rijeci Bosni. Kako se vodostaj polako vraća u normalu, na obalama ostaju ogromne količine nagomilanog smeća.

img

ZDK: Kašnjenje konačne liste stipendista

Iako je u prvostepenom postupku završena sva procedura još nisu, niti se ne zna, kada će biti objavljeni konačni spiskovi stipendista koji su aplicirali na konkurs Kantonalnog ministarstva za boračka pitanja.
Razlog, neusvajanje budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2019. godinu.