Petak , 17. Aug, 2018

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Poziv za prijavu boravka stranaca u BiH

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine podsjeća sva pravna i fizička lica, koja pružaju usluge smještaja strancima u BiH, da su prema odredbama Zakona o strancima BiH dužni izvršiti prijavu boravka stranaca Službi za poslove sa strancima. Zakon istovremeno propisuje i sankcije za neprovođenje ove obaveze, kako za pružaoce usluga smještaja, tako i za strance koji su boravili u BiH.
Napominjemo da svoju zakonsku obavezu, zahvaljujući novoupostavljenom online sistemu „E- stranac“, sva pravna i fizička lica sada mogu uraditi na veoma jednostavan i efikasan način putem web stranice www. estranac.ba.

img

Općinski načelnik će izdvojiti sredstva za Čabrinu kafanu

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Maglaj, po pitanju 11. tačke Dnevnog reda Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja za 2018. godinu nakon glasanja, Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić predložio je da Čabrina kafana kao objekat sa stogodišnjom tradicijom, pored predviđene nagrade dobije i novčanu nagrad u iznosu od 5.000 KM.

img

Ne brže od života!

Svjedoci smo svakodnevnih naslova u crnoj hronici o veikom broju saobraćajnih nesreća i vrlo često i sa smrtnim ishodom. Nažalost, česte žrtve tragedija na cesti su i mladi ljudi. Postoji više razloga zašto se dešavaju tolike nesreće, ali kada se dogodi ono najgore, svi razlozi su nebitni jer upravo na cesti nestaju životi. Obično onda porodica nastradalog kaže da više nije važno jer njihovih najmilijih inonako više nema. Ali ne trebamo to tako posmatrati, naprotiv treba uraditi nešto da se broj nesreća smanji.

img

Uspješna studentica Ejla Suljčić iz Maglaja

Još dok je bila u trećem razredu osnovne škole, Ejla Suljčić znala je da želi studirati samo engleski jezik i književnost. Nakon završene Gimnazije „Edhem Mulabdić“, upisala je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta Tuzla. „Gimnazija mi je dala odličnu podlogu za daljnje školovanja, a stekla sam i radne navike. U trećem razredu opredijelila sam se za jezičko izborno područje, gdje je fokus na stranim jezicima, posebno engleskom jeziku“, priča nam Ejla.

img

UG ''UMERO'' Maglaj: Saopštenje za javnost

Obavještavamo javnost da je na vanrednom izbornom zasjedanju Skupštine i Upravnog odbora Udruženja roditelja djece i osoba sa posebnim potrebama općine Maglaj (UMERO) održanomdana 19.07.2018. i 24.07.2018.godine u prostorijama Prve osnovne škole u Maglaju donesena jednoglasna odluka o gašenju i brisanju UG „UMERO“ iz Registra udruženja Zeničko-dobojskog kantona čime UG „UMERO“ prestaje sa postojanjem i radom.

img

''Merhamet'' donirao krave porodicama Hambo i Jusufović

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ organiziralo je humanitarnu akciju u Prači i Tešnju, u okviru koje je ova humanitarna organizacija donirala po jednu kravu višečlanim porodicama Hambo i Jusufović. Ovu akciju „Merhamet“ je organizirao uoči Kurban-bajrama, želeći da povodom velikog muslimanskog blagdana obraduje pomenute porodice koje su u stanju socijalne potrebe.

img

Organizovani ''Fojnički susreti 2018'' (FOTO)

Udruženje građana „Fojničani“ organizovalo je druge „Fojničke susrete“. Susreti ne samo da okupljaju domaće stanovništvo i dijasporu ovoga kraja, nego i susjednih općina, Zavidovići i Žepče. Završnica ovogodišnjih „Fojničkih susreta“ je zajedničko druženje te 'kotlićijada' – takmičenje u pripremi najboljeg gulaša. U konkurenciji osam ekipa, žiri je prvo mjesto dodjelio gulašu kojeg su pripremili Adisa i Mirza Mačković. Njima je pripala i lijepa nagrada. Kako su prošle godine bili drugi, ovo je potvrda njihovih kuharskih sposobnosti.

img

U Liješnici kod Maglaja rodile banane (FOTO)

Prije tri godine javnost u Maglaju ali i šire, upoznala je Amela Bradarića iz Liješnice i njegov neobičan i interesantan hobi – uzgoj egzotičnog voća, palmi i kaktusa. Oko svoje kuće Amela ima pravi botanički vrt, a dočekao je ono što je najavio prije tri godine – banana vrste 'musa basjo', čije je stablo sa krošnjom visoko gotovo kao dvospratnica, je procvjetala i ukazali su se prvi plodovi. Istina, ova vrsta banane nije jestiva zbog puno sjemenki.

img

Smanjuje se broj nezaposlenih na općini Maglaj

Iz mjeseca u mjesec nezaposlenost se smanjuje na području maglajske općine, tvrde u Birou za zapošljavanje Maglaj. U prvih šest mjeseci zaposleno je 680 osoba, dok je broj onih koji su ostali bez posla daleko manji. Od 680, najviše ih je posao našlo na području općine Maglaj, a 83 osobe su zaposlene u inostranstvu, najviše u Hrvatskoj i Sloveniji.

img

U Svetištu Leopolda Mandića uređuje se pristupni put (FOTO)

U Svetištu Leopolda Mandića u toku su pripremni radovi u okviru realizacije projekta uređenja crkvenog dvorišta. Trenutno se vrši priprema terena za postavljanje asfalta od ulazne kapije do dvorišta, a projekat sa 20.000 KM finansira Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH na čijem je čelu Josip Martić.

img

Enver Softić ne razmišlja o penziji (VIDEO INTERVJU)

Enver Softić kao prosvjetni radnik radi već 38 godina. Godinama svoju ljubav prema muzici prenosi na najmlađe kroz školu gitare koju vodi ali i bend „Albatros“. Čini se da ni o penzionerskim danima i odmoru ne razmišlja jer je ovih dana pokrenuo veliki projekat osnivanja dječijeg hora i Muzičke škole pod imenom „Albatros“.

img

U TOKU JE AKCIJA „KURBAN 2018./1439.“

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ tradicionalno, i ove godine provodi akciju „Bosanski kurban“. Cilj nam je da neophodne količine  mesa za „Merhametove“ javne kuhinje. Istovremeno pomažemo naše poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, migrante iz Sirije i drugih zemalja, brojna udruženja i socijalne ustanove.

img

Pojačan promet vozila na graničnim prelazima, oprez zbog nestabilnog vremena

Pojačan je promet vozila na većini graničnih prelaza. Na prelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška kolone su u oba smjera (ulaz i izlaz iz BIH). Na graničnim prelazima Doljani, Gabela, Ivanica i Izačić pojačana je frekvencija vozila pri izlazu iz BIH. Povremeno se formiraju duže kolone vozila na prelazima: B. Rača, Zupci, Prisika, Neum I i Neum II, saopšteno je iz BIHAMK-a.