Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Hoće li Maglaj riješiti višedecenijski problem? (FOTO)

img

Dobijena načelna saglasnost za izmjenu projekta


U organizaciji Ambasade Češke u BiH, Češke razvojne agencije i organizacije „Čovjek u nevolji“, načelnici općina Mrkonjić Grad, Livno i Maglaj obišli su desetak gradova u ovoj zemlji, članici EU. Vidjeli su pozitivna iskustva  i uspješne projekte toplifikacije gradova, upravljanja komunalnim otpadom te proizvodnje i korištenja bio energije.

Prema riječima Mirsada Mahmutagića, općinskog načelnika, iako je od Češke razvojne agencije dobijeno „zeleno svjetlo“ za realizaciju projekta tretiranja otpadnih voda, tokom boravka u ovoj zemlji postignuta je načelna saglasnost da se ovaj projekat zamjeni za projekat toplifikacije grada. Međutim, sada treba proći kompletnu proceduru do dobijanja ovog izuzetno važnog projekta. Tek nakon toga može se početi sa pripremom tehničke dokumentacije i same izgradnje postrojenja. Već krajem mjeseca u Maglaju se očekuju i stručnjaci iz Češke nakon čega se očekuje i više informacija.



Za vrijeme boravka u Češkoj održali smo sastanak sa izvršnom direktorom Češke razvojne agencije za područje Balkana na kojem smo pojasnili da je u ovom trenutku  veća potreba građana za toplifikacijom grada nego za tretiranje otpadnih voda, iako je sa ekološke i životne strane i ovo bitan projekat. Dobili smo načelnu saglanost za izmjenu projekta. Nadam se da ćemo već početkom ili sredinom naredne godine dobiti odbrenje za projekat. Moramo naglasiti da bi i realizacija projekta mogla trajati nekoliko godina i to zahvaljujući sredstvima evropskih fondova“, naglasio je načelnik Mahmutagić.

I građani pokazuju veliku zainteresovanost za projekat toplifikacije

Ukoliko se dobije i odobrenje za realizaciju projekta, učešće Češke razvojne agencije najviše bi se odnosio na inženjering i isporuku tehnološke opreme dok bi općina Maglaj obezbijedila sredstva za zemljište, građevinske radove i slično. „Sigurno je da ćemo provesti još jednu anketu među građanima i čuti i njihovo mišljenje, ali znamo da je velika zainteresonost za ovaj projekat koji Maglaj nije razrješio više od 20 godina. Toplifikacija grada bila bi pun pogodak, da li će to biti i relazovano, vidjećemo. Očekujem da bi do sredine naredne godine trebali imati jasnu situaciju. Ja se nadam da hoćemo, jer bio to bio pravi efekat i za građane i za životnu sredinu. Tokom boravka u Češkoj vidjeli smo toplanu u centru grada za 100.000 stanovnika. Toplana je na ugalj i apsolutno nema nikakvih negativnih uticaja na ekoligiju, okolinu, nema  prašine, buke, izduvnih plinova.....“, dodao je načelnik Mahmutagić.


N.Br./maglaj.net