Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Novi poticaj za drvorezbara Elvira Hambašića iz Ulišnjaka kod Maglaja

img

“Kada imaš viziju i ne bojiš se posla, sve se može ostvariti!“

U Zenici su nedavno potpisani ugovori između Ministarstva za boračka pitanja ZDK i uspješnih kandidata po raspisanom javnom pozivu za Program poticaja samozapošljavanja pripadnika boračke populacije, za koji je iz Budžeta za 2018. godinu izdvojeno 1,2 miliona KM. Među 174 korisnika ugovora, 20 je sa područja općine Maglaj. Nakon što je prije nekoliko godina dobio poticaj Federalnog zavoda za zapošljavanje za osnivanje privatne firme „Suvenir“, Elvir Hambašić iz Ulišnjaka kod Maglaja dobio je novi poticaj i to 7.000 KM za proširenje djelatnosti.

Sredstva će iskoristiti za kupovinu mašina za obradu drveta

Kada neko ima viziju i cilj u životu, a uz to je i vrijedan, nema toga što ne može ostvariti. Elvir Hambašić više od deset godina bavi se obradom drveta na tradicionalan način i tako izdržava petočlanu porodicu. „Kada sam se prijavio za samozapošljavanje imao sam vjeru i u sebe i u državu da će pomoći i tako je i bilo. Dobio sam i drugi poticaj, a za te pare planiram uzeti neku novu kombinovanu mašinu, da ubrzam proces pripreme i obrade drveta za drvorezbariju“, priča nam Elvir. Najveći dio posla prilikom finije obrade drveta, Hambašić obavlja po starinski – ručno, međutim odgovarajuće mašine su itekako važne za pripremu drveta. Jedna od njegovih velikih želja je proširenje proizvodnje, novi asortiman i zapošljavanje barem još jednog radnika. „Meni je ovo značajan napredak u proizvodnji i poslu kojim se bavim. Ako se bude odvijalo sve po planu, planiram uz pomoć nekog poticaja uposliti i jednog radnika sa biroa. Posla ima, može se zaraditi“, dodao je Hambašić.

 Elviru pomažu supruga i djeca

Drvorezbarija je porodični posao Hambašića, a Elviru pomaže supruga Sanida i djeca Amar i Irma, svi osim male Amne. „Ni blizu ne bih uspio ovako da njih nema, a supruga Sanida bolji je majstor od mene za neke finije duboreze. Djeca, nakon školskih obaveza, dođu u radionicu i pitaju treba li šta pomoći. Naravno, kada se posao završi, nagradim ih“, dodaje Hambašić. Hambašić tvrdi da rezbareni namještaj nikada neće izaći iz mode, jer uvijek će biti ljudi koji će željeti nešto izrađeno na starinski način. Kvalitetna sirovima je skupa, priča nam, i teško ju je naći. U proizvodnji koristi isključivo drvo oraha, trešnje i javora. „Tražene su bosanske sobe, peškuni, škrabije, rahle ukrašeni duborezom. Najviše mušterija imam u Sarajevu, Tuzli, Zenici, a moji suveniri su po cijelom svijetu“,  dodaje Elvir kroz smijeh.

Direktno zapošljavanje do hiljadu osoba

Inače, Program zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije pokrenut je 2015. godine, prvo u poljoprivredi da bi se naredne godine proširio na sve privredne djelatnosti. Zaključno sa ovom godinom direktno će se zaposliti oko hiljadu ljudi, a indirektno je taj broj znatno veći jer su neki korisnici u međuvremenu izrasli u poslodavce koji danas imaju i do deset uposlenih.


N.Br./maglaj.net