Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Organizovani ''Fojnički susreti 2018'' (FOTO)

img

Najbolji gulaš pripremili Adisa i Mirza Mačković

Udruženje građana „Fojničani“ organizovalo je druge „Fojničke susrete“. Susreti ne samo da okupljaju domaće stanovništvo i dijasporu ovoga kraja, nego i susjednih općina, Zavidovići i Žepče. Završnica ovogodišnjih „Fojničkih susreta“ je zajedničko druženje te 'kotlićijada' – takmičenje u pripremi najboljeg gulaša. U konkurenciji osam ekipa, žiri je prvo mjesto dodjelio gulašu kojeg su pripremili Adisa i Mirza Mačković. Njima je pripala i lijepa nagrada. Kako su prošle godine bili drugi, ovo je potvrda njihovih kuharskih sposobnosti.

I dijaspora rado dolazi

Na poligonu osnovne škole u Fojnici sve je bilo u znaku dobrog druženja. U kotlićima se krčkao gulaš, vrijedne Fojničanke su pripremile i fantastičnu izložbu jela i kolača, nekoliko stotina prisutnih uživalo je i u nastupima muzičkih talenata. Bilo je tu klasike, zabavne muzike, a posebno kompozicija nedavno preminulog Olivera Dragojevića. Stariji su recitovali svoje stihove, a bend Josipa Tirića odsvirao je završni koncert. Svako od učesnika 'kotlićijade' ima svoj recept za pripremu gulaša ili čobanca, kako ga neki nazivaju. „Ljubav prema hrani je najvažnija, što se vidi iz priloženog. Pripremam klasični slavonski čobanac u koji idu meso, luk i ostali začini“, rekao nam je kroz smijeh Mirko Matijević i dodao. „Puno nas je po svijetu i ovo je prilika da se okupimo na mjestu gdje smo proveli mladost, vratimo uspomene kada smo svirali gitaru, feštali. Mnogi su daleko od rodnog kraja, a ovo je prilika da se svi okupimo i družimo“.

Udruženje „Fojničani“ formirano je prije četiri godine, nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile i ovaj dio maglajske općine. Tada su mještani ovoga kraja, Bošnjaci i Hrvati, osnovali udruženje i od tada do danas realizovali niz projekata, od obnove poplavljenih kuća do projekata iz oblasti poljoprivrede. „Naš cilj da ovu malu ruralnu sredinu promoviramo u kulturnom i turističkom pogledu. Veseli nas da stotinjak volontera učestvovalo u organizaciji ovogodišnjih susreta. Kada otvorimo Centar za socijalnu inkluziju organizovaćemo izložbe i književne večeri“, naglasio je Davor Šupuković, član Upravnog odbora Udruženja „Fojničani“. Inače, manifestaciji je predhodila volonterska akcija tokom koje je očišćen i uređen poligon kod osnovne škole na kojem su i održani „Fojnički susreti“. Takođe, u okviru iste manifestacije, upriličeno je edukativno druženja fojničkih žena i prezentacija kozmetičkih i medicinskih pripravaka na bazi ljekovitog bilja Gordane Antolović iz Žepča.









N.Br./maglaj.net