Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

UG ''UMERO'' Maglaj: Saopštenje za javnost

img

Obavještavamo javnost da je na vanrednom izbornom zasjedanju Skupštine i Upravnog odbora Udruženja roditelja djece i osoba sa posebnim potrebama općine Maglaj (UMERO) održanomdana 19.07.2018. i 24.07.2018.godine u prostorijama Prve osnovne škole u Maglaju donesena jednoglasna odluka o gašenju i brisanju UG „UMERO“ iz Registra udruženja Zeničko-dobojskog kantona čime UG „UMERO“ prestaje sa postojanjem i radom.

UG „UMERO“ osnovano je i inicirano od strane roditelja osoba sa posebnim potrebama 1998.godine. Izuzetnu podršku u prvim koracima tada mlade organizacija pružila je humanitarka Bianca  Jagger kao i mnoge institucije koje su još tada prepoznale važnost socijalne inkluzije u post-konfliktnom društvu. Primarni cilj je bio i ostao implementacija socijalne inkluzije i aktivna integracija osoba sa posebnim potrebama u život i obrazovanje lokalne zajednice. Za 20 godina aktivnog djelovanja UG „UMERO“ je uz podršku međunarodnih institucija realizovalo na desetine velikih i malih projekata koji su podrazumijevali fizičku i kreativnu aktivnost djece i mladih sa posebnim potrebama te formiranje volonterske organizacije djece iz redovnih školskih odjeljenja kako bi se stvorila zajednička platforma i implementirala praktična inkluzija. Izuzetan doprinos udruženje je dalo u formiranju i očuvanju specijalnih odjeljenja u sklopu Prve osnovne i Mješovite srednje škole u Maglaju. Cilj je bio omogućiti svim štićenicima osnovno i srednje obrazovanje bez smještanja štićenika daleko od roditelja u domove u Zenici. UG „UMERO“ je bilo redovni učesnik i osvajač značajnih priznanja na Specijalnoj Olimpijadi te je 2007.godine bilo i domaćin iste uz pohvale učesnika iz cijele zemlje kao i globalnih inicijatora takmičenja za izvrsnu organizaciju. Za svoj nesebičan doprinos integraciji osoba sa posebnim potrebama u život lokalne zajednice UG „UMERO“  na čelu sa gospođom Vesnom Obralić nagrađeno je 2009.godine Plaketom grada Maglaja čime je lokalna zajednica tada izrazila svoje poštovanje al ii spremnost za saradnju na polju socijalne inkluzije. Volonteri projektnog tima udruženja bili su redovni učesnici konferencija za unaprijeđenje projektnih vještina i razvoj socijalne inkluzije čime je UG „UMERO“ bilo jedino lokalno udruženje sa certificiranim timom projekt-menadžera koji su zajedno sa roditeljima brinuli o statusu ove zanemarene populacije.

Uz obrazloženje da ne postoji adekvatan interes roditelja i lokalne zajednice u očuvanju jedinog gradskog udruženja za pomoć osobama sa posebnim potrebama,  te nedostatka adekvatnog finansijskog mehanizma za opstanak,  Skupština i Upravni odbor su jednoglasno odlučili da je, nakon 20 godina uspješnog rada i rušenja barijera i predrasuda, vrijeme da se pošalje jasna poruka kako je neophodna bolja i artikulisanija komunikacija lokalne zajednice ka zanemarenoj i marginiliziranoj populaciji.

Skupština i Upravni odbor UG „UMERO“ ovom prilikom se žele zahvaliti svima koji su tokom ove dvije decenije bili dio  naših projekata i na bilo koji način pomogli realizaciju istih. Vaš doprinos podizanju svijesti o važnosti integracije osoba s posebnim potrebama u društvo je nemjerljiv, i jedan od najznačajnijih naših uspjeha.

Skupština i UO UG „UMERO“