Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ne brže od života!

img

Za maglaj.net piše: Nidžara Ibranović

Svjedoci smo svakodnevnih naslova u crnoj hronici o veikom broju saobraćajnih nesreća i vrlo često i sa smrtnim ishodom. Nažalost, česte žrtve tragedija na cesti su i mladi ljudi. Postoji više razloga zašto se dešavaju tolike nesreće, ali kada se dogodi ono najgore, svi razlozi su nebitni jer upravo na cesti nestaju životi. Obično onda porodica nastradalog kaže da više nije važno jer njihovih najmilijih inonako više nema. Ali ne trebamo to tako posmatrati, naprotiv treba uraditi nešto da se broj nesreća smanji.

Treba biti svjestan da je zakone teško promijeniti iako bi se puno stvari moglo riješiti povećanjem kazni za nesavjesne vozače. Također smo svjesni da su u našoj zemlji loše ceste, ali i automobili su stariji i uglavnom neprilagođeni stanju na takvim cestama. Ono što bi bilo najbolje jest da se promjeni svijest i način razmišljanja onih koji sjedaju za volan i iako je mozda to najteže, puno teže od mijenjanja zakona i uvoza novijih automobila, upravo mijenjanjem svijesti se može postići mnogo.

Često ćemo čuti mladost – ludost, ali i drugdje mladi ljudi voze, ali poštuju pravila. Nedostatak edukacije, kazni, ali možda čak i nedovoljno pažnje u medijima dovode do neznanja koliko uopšte može biti opasna vožnja u alkoholizranom stanju. Vikendom se posebno možemo uvjeriti u to koliko naša omladina konzumira alkohol koji im je dostupan, pa čak i jeftin, a zatim kasnije sjedaju u automobile , prave se važni i često ugroze i sebe i druge koji im se nađu na putu. Ljuti smo gotovo uvijek na one tzv.”babine sinove” koji imaju i novca i mogućnosti za divljanja po cesti, Zašto? Pa upravo zato jer su im roditelji omogućili i polaganje vozačke dozvole i novac za alkohol, a najmanje su se pobrinuli gdje i kako njihova djeca provode slobodno vrijeme. Ali i bez takve djece, imućnijih roditelja nastradaju često i oni drugi koji sami rade i zarade za taj nekakav polovan auto da bi ga prvom prilikom slupali. Nameće se određeno takmičenje, mjerenje ko će brže voziti, ko će više popiti, a pogotovo i iz starog dobrog razloga da zadive ljepši spol. Žene će im glave doći, moglo bi se i tako reći. Iako sam i sama žena, vidim i svjesna sam da današnje djevojke itekako vrijednost mladića mjere po tome kakvo auto vozi i koliko može popiti pića za jednu noć jer to su najnovija mjerila društvene vrijednosti. Staro dobro kavalijerstvo je odavno otišlo u zaborav isto kao i zabava bez alkohola i divljanja po cestama. Koliko god htjeli da ispadnu frajeri ipak nije vrijedno ugroziti život radi toga.

Jurite, samo jurite, a par sekundi ništa ne znači, onih par sekundi za koje ćete nekog preteći i misliti da ste ispali “face”. Ne, ipak nećete ispasti “face” tamo negdje ležeći u bolnici ili dok vaši najmiliji budu plakali za vama. Tek tad ćete shvatiti da brže od života ne ide i ne može da ide. Nadajte se samo da tada neće biti prekasno.


maglaj.net