Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U organizaciji Asocijacije srednjoškolaca iz Maglaja, na Ošvama održan kamp ''Nature Challenge'' (FOTO)

img

Lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca iz Maglaja proteklog vikenda realizovao je kamp "Nature Challenge". Cilj kampa bio je okupiti mlade iz BiH kako bi se kroz boravak u prirodi, druženje i edukativne sadržaje približili prirodi. Kamp je održan na Ošvama u period od 24. do 26. 8. Tim povodm razgovarali smo s Lejlom Hadžić, voditeljicom maglajskog tima Asocijacije srednjoškolaca, idejnom tvoriteljicom i glavnom realizatoricom ovog događaja.

Lejla, sigurno nije bilo lahko i prije svega timu iz Maglaja, a posebno tebi, od srca čestitamo! Reci nam odakle ti ideja, volja i snaga da istraješ u organizaciji kampa?

- Već nekoliko godina često učestvujem na edukativnim kampovima, seminarima i simulacijama. Sa svakog od njih sam se vraćala sa nezaboravnim iskustvom tako da sam  došla na ideju da napravim nešto i u svome Maglaju. Volju i snagu nije teško imati jer sam osoba koja stalno volontira i radi na nekim projektima i to je nešto što mnogo volim. Naravmo, želim i  u budućnosti da radim na još mnogo raznih projekata. Pošto sam član ASuBiH-a odlučila sam da preko te organizacije i osnujem kamp. I da ostale članove organizacije širom BiH pozovem da učestvuju na našem kampu.

Kakve je sadržaje nudio kamp?

- Kamp se sastojao iz mnogo edukativnih radionica i igara. Korištenje mobitela je bilo ograničeno. Prije svega učili smo mlade kako da postavljaju šator, imali smo šetnju kroz šumu do lovačke kuće gdje nam je jedan od članova planinara držao predavanje o prirodi, stranama svijeta, biljkama, životinjama i još mnogo toga. Skupljali smo drva za logorsku vatru koju smo naveče zapalili. Bili smo prepušteni sebi tako da smo sami kuhali svoju hranu i sve smo sami čistili. Naravno uvijek je bilo slobodnog vremena za zezanje, pjevanje i sviranje gitare.

Ko su bili učesnici i kakve utiske nose iz Maglaja?

- Učesnici su bili srednjoškolci iz raznih područja BiH. Nisam mogla zaželjeti bolju ekipu od one koju sam dobila. Svi su radili onako kako im je rečeno bez žaljenja.  Mladi su bili oduševljeni i smatraju da se ovo mora ponoviti. Mnogo sam ponosna na sebe zbog toga sto su bili zadovoljni sa čitavom organizacijom a to je bio jedan od najvažnijih ciljeva kampa.

Kakvi su tvoji utisci i šta nam ostavljaš kao poruku nakon svega?

- Kao što sam već rekla mnogo sam ponosna na sebe i svoj lokalni tim. Ovo je jedan od najvećih projekata koje sam uradila i želja mi je da se on iz godine u godinu ponavlja. Bilo je tu teških momenata kada poželite da odustanete. Međutim, treba dati sve od sebe za ostvarenje cilja kojeg imate. Zato nemojte odustajati od svojih ideja i ciljeva jer osjećaj kada znate da ste odradili nešto kako treba je neprocjenjiv. Ovim putem se zahvaljujem i svim donatorima: Općina Maglaj, Pekara NON STOP Maglaj, Mesnica Mepromex,  Farma jaja Kepić Maglaj. 

A mi se, Lejla, zahvaljujemo tebi i želimo da svojim entuzijazmom i umijećem obogatiš mnogo novih projekata. Čestitamo još jednom i sretno!








M.K./maglaj.net