Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Implementacija novog projekta u RO ''Merhameta'' Maglaj: Počela radionica krojenja i šivanja (FOTO)

img

Početkom septembra, Regionalni odbor „Merhameta“ Maglaj krenuo je sa implementacijom novog projekta „Radionica krojenja i šivanja“.

Nakon što su obezbijeđenje tri šivaće mašine za ovaj projekat, zahvaljujući donaciji Mahira Mušinovića, maglajskog donatora koji radi i živi u Austriji, te ostale neophodne mašine, materijali i nužni preduslovi za otpočinjanje projekta, u prostorijama Regionalnog odbora Maglaj počela je radionica krojenja i šivanja pod rukovodstvom instruktorica Nadine Smajlović i Merime Mujkić.



- Projekat se pokazao interesantnim za društvenu zajednicu, tako da se odmah prijavilo 25 polaznica kursa. Praktična edukacija polaznica se odvija poslijepodne u blok-časovima, svakim radnim danom. Od ovog broja, za projekat kojim se podstiče i ekonomsko-poduzetnička inicijativa u porodicama, prijavio se i određen broj korisnica usluga „Narodne kuhinje“ što bi, svakako, trebalo stvoriti i određene pretpostavke za poboljšanje životnog standarda takvih socijalno ugroženih porodica – kaže direktorica Regionalnog odbora „Merhameta“ Maglaj Sanela Omerović.

Takođe, Regionalni odbor Maglaj je u septembru, uz pomoć odanog donatora, Humanitarnog fonda iz Atlante (USA), obezbijeđena su dva šporeta na loženje za dvije porodice u stanju socijalne potrebe. Riječ je o porodici Šahe Spahić iz maglajske Gornje Mahale i porodice Mersihe Kendić iz Jelovca, koje su, inače, korisnici usluga „Merhametove“ kuhinje u Maglaju.

Humanitarni fond iz Atlante ranije je pomogao u nabavci opreme za Narodnu kuhinju, a pružio je podršku projektu „Kućna njega starih i iznemoglih“ na području Regionalnog odbora „Merhameta“ Maglaj.


maglaj.net