Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Stranke o pregovorima za formiranje vlasti na nivou ZDK

img

U kantonalnim odborima političkih subjekata u Zenici smatraju da je rano za procjenu kako će izgledati nova većina u političkom životu u Zeničko dobojskom kantonu.

O tome će pregovori tek uslijediti i to, kako ističu neki od njih, sa državnog i federalnog,ka kantonalnom nivou.

Demokratska fronta, prema trenutnim rezultatima imat će 3 mandata u Skupštini Zeničko dobojskog kantona. „U ovom momentu ne mogu reći izvjesniju informaciju o mogućim koalicijama na nivou ZDK, jedino je sigurno da ćemo raditi u interesu građana“, istakla je Alma Kratina, predsjednica DF ZDK.

U SDP-u smatraju da će formiranje vlasti ići sa viših nivoa. Predsjednik kantonalnog odbora, Senaid Begić, naglašava da je ostvaren dobar izborni rezultat, pri čemu bi u Skupštini ZDK SDP trebao biti zastupljen sa 7 pozicija. Komentira i neke stavove da se vlast formira bez SDA. “Obzirom da je SDA relativni pobjednik Izbora, pošteno bi bilo da oni imaju pravo na prvi izbor. Ipak, s obzirom na broj osvojenih mandata SDA i njihovih potencijalnih koalicionih partnera HDZ, čeka ih veliki posao, tvrdi Senaid Begić, predsjednik KO SDP ZDK.

U Nezavisnom bloku smatraju da su protekli izbori bili sve osim fer i pošteni. Vladajuće stranke su okupirale biračke odbore u Zenici, ukazuje Fuad Kasumović, potpredsjednik Nezavisnog bloka.“Mi nećemo ni pod koju cijenu ići sa retrogradnim partijama u bilo kakvu vlast. Ovo što sam radio, i što je radio NB, mi to ne radimo ni radi funkcija niti bilo čega, mi želimo promjeniti koncept vladavine u ovoj državi, kazao je za zenicainfo.ba Fuad Kasumović.

Za SDA je stvar jasna, sa 11 mandata ostaje najjača politička stranka. „Mi smatramo da ja sasvim normalna da SDA, s obzirom da ćemo kako stvari stoje imati 11 zastupnika u Skupštini ZDK, bude ta kojoj će biti povjereno da formira Vladu ZDK“, istakao je Duvnjak. 


(Zenicainfo.ba)