Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju organizovana druga revijalna izložba sitnih životinja (FOTO)

img

Izložbu za dva dana posjetilo 1.200 posjetilaca, djece najviše

Nakon izuzetno uspješne prošlogodišnje izložbe sitnih životinja, članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja organizovali su i drugu revijalnu izložbu. Ovim ali i nizom edukativnih predavaja u osnovnim školama, članovi Udruženja žele podmladiti svoje članstvo ali i najmlađim prenijeti ljubav prema sitnim životinjama. Udruženje sada broji 47 aktivnih i 130 pridruženih članova od kojih ne najvše djece. Vedad Kujadinović na izložbi je predstavio svoje papagaje o kojima se sam brine. „Redovno ih pušta, čistim kavez i hranim.Već ih učim pomalo i da pričaju“, rekao nam je Vedad.

Faris Salihović član Udruženja je posao jer posebno voli golubove. „Trenutno nemam još ništa od ukrasnih životinja, ali volio bih imati bijele golubove“, ispričao nam je Faris. Tokom izložbe najviše su uživali najmlađi, a oduševljenje nisu krili ni njihovi roditelji. „Odlična izložba, najviše smo došli radi ptica. Divna prilika da se djeca upoznaju sa ovim prelijepim životinjama. Nismo iz Maglaja, ali i u Sarajevu kada god se organizuju, posjećujemo ovakve izložbe“, rekao nam je Darko Sinanović.

Na izložbi predstavljeno više od 250 grla

Na ovoj izložbi predstavljamo se sa više od 250 grla ukrasnih koka, paunova, fazana, golubova, papagaja, kanarinaca,  akvarijskih ribica, ukrasnih koka i zečeva. I tokom ove izložbe dosta najmlađih su postali naši članovi“, rekao nam je Arnel Nalić, predsjednik Udruženja. Ivica Gašparević, inače predsjednik sekcije peradara u Udruženju, izložio je deset vrsta grla ukrasnih koka.

Najegzotičnije su 'srebrni maras', projeklom su iz Francuske i čolokadno-crvena jaja. Ponosan sam i na japanske svilene koke i srebrni selebrit. Decenijama uzgajam ukrasne koke i to je za mene velika ljubav“, rekao nam je Gašparević. Zihnija Musaefendić predstavio se sa 50-tak grla, a kod kuće ima još dva puta toliko. „Izložio sam golubove, ukrasne koke, fazane i zečeve. Najegzotičnije su ukrasne koke rase 'feder' jer rijetke i teške za uzgoj“, ispričao nam je Musaefendić.








N.Br./maglaj.net