Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

img

Blizu 250 građana i građanki kontrolisalo nivo šećera u krvi

U povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, Udruženje za borbu protiv dijabetesa Maglaj organizovalo je akciju besplatne kontrole nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska kojoj se odazvalo 245 građana i građanki. Ovoj su predhodile akcije u ambulantama porodične medicine na terenu. I građani sa kojima smo razgovarali svjesni su da su zdrav život i način ishrane najbolja prevencija dijabetesu kojeg nazivaju bolešću modernog čovjeka. „I šećer i pritisak su mi dobri, ali najvažnije je čime se hranimo. Meni je važan i optimizam“, rekla nam je Zlata Bešlagić. Ni Aiša Ahmetović nema problema sa povišenim šećerom. „Puno se ovdje jede bijelo brašno i bijeli šećer, a zanemaruje se povrće“, dodala je Aiša Ahmetović.



Udruženje za borbu protiv dijabetesa Maglaj redovno organizuje akcije kontrole nivoa šećera u krvi. „U proteklih nekoliko dana u ambulantama porodične medicine u Kosovi, Moševcu, Bočinji, Ulišnjaku, Liješnici i Novom Šeheru, nivo šećera u krvi kontrolisalo je 187 osoba, a tokom akcije u Maglaju 245. Vjerujem da će dobro biti posjećeno i predavanje dr Davorke Dautbegović, specijaliste dijabetologa iz Zenice“, rekao nam je Asim Musaefendić, predsjednik Udruženja.

I tokom posljednje akcije otkriveni su i novooboljeli od dijabetesa pa im je savjetovano da se što prije jave svojim porodičnim ljekarima.


N.Br./maglaj.net