Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježavanje Dana srednjoškolaca u Maglaju (FOTO)

img

Otvoren park posvećen tragično nastradalim mladićima

Na prigodan način učenici Gimnazije „Edhem Mulabdić“ i Mješovite srednje škole Maglaj obilježili su 17.novembar Međunarodni dan srednjoškolaca. Ispred objekta srednjih škola otvoren je park i otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na nastradale učenike ovih škola Ajnura Dikedžića i Adina Hodžića koji su poginuli u tragičnoj saobraćajnoj nesreći sredinom jula. Lijepo uređen park sa jesenjim cvijećem i mermerna ploča u obliku objektiva sa njihovim imenima, podsjećaće buduće generacije na Ajnura i Adina, dva divna mladića, koji neizmjerno nedostaju njihovim porodicama, školski i sportskim prijateljima. Otvaranju parka i otkrivanju ploče, pored brojnih učenika i profesora, prisustvovala je i Ajnurova mama Amela i Adinov otac Nehrudin. „Park i ploča, koji su uređeni ispred škole, simbol su sjećanja na Ajnurovu i Adinovu mladost, a ostalim učenicima treba da budu opomena da snagu svoje mladosti dokazuju kroz nauku, umjetnost i sport, jer samo takvi momci i djevojke su cool. Pozivam vas da čuvate ovaj park i da u proljeće ponovo zasadite cvijeće“, rekla je prisutnima Amela Hidić, direktorica Gimnazije.

Srednjoškolci ukazali na problem sve već odlaska mladih iz BiH

U povodu dana srednjoškolaca organizovan je i defile od škole do centra grada, a učenici su posebno naglasili problem sve većeg odlaska mladih iz naše zemlje. Bosna i Herecovina je u posljednjih pet godina ostala bez 150 hiljada svojih stanovnika, a 80.000 mladih otišlo je iz zemlje u posljednih nekoliko godina.

„Mi imamo razlog ostati“ ili „Ostanite, heroji svoje zemlje postanite“, bile su samo neke od poruka koje su mladi odaslali. „Natpisima koje nosite dali ste jasnu poruku da želite živjeti u svojoj domovini Bosni i Hercegovini“, poručio je srednjoškolcima načelnik Mirsad Mahmutagić koji je uz Svjetlanu Zamboni, predsjedavajuću Vijeća, uputio mladima riječi ohrabrenja i naglasio da će lokalna vlast i dalje činiti maksimalne napore kako bi Maglaj i dalje bio sredina ugodna za život za sve građane.






N.Br./maglaj.net