Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Posjeta članica Udruženja ''Cicmanka'' korisnicima Staračkog doma Maglaj (FOTO)

img

Uz specijalitete novošeherskog kraja Stipo Jozinović proslavio rođendan

Korisnike Staračkog doma u Maglaju ovih dana posjetile su članice Udruženja „Cicmanka“ Novi Šeher. Uz tradicionalne specijalitete novošeherskog kraja korisnici doma i njihove gošće proveli su ugodno vrijeme, a nenadano je u velikom društvu Stipo Jozinović proslavio svoj 83.rođendan. Korisnici Staračkog doma raduju se svakoj posjeti. Nešto ranije su ih posjetili učenici Gimnazije „Edhem Mulabdić“ i razveselili pjesmom, učenice frizerske struke Mješovite srednje škole besplatno su ih frizirale i šišale, a obradovali su se i posjeti članica  Aktiva žena Medžlisa IZ Maglaj.

Korisnici se vesele svakoj posjeti jer osjećaju da ih neko cijeni i misli na njih, a  izuzetno su sretni zbog posjete žena iz Novog Šehera jer su one poznate i po svojim specijalitetima“, rekla nam je socijalni pedagog Evelina Gračić, šef Staračkog doma.

Kada Meškić, predsjednica Udruženja „Cicmanka“, rekla nam je da su žene željele da se uvjere kao žive korisnici Doma i druže se sa njima. „Nismo došle praznih ruku. Počastili smo ih maslanicom od pšeničnog brašna, hurmašicama i ostalim specijalitetima našeg kraja“, rekla nam je Meškić.

Susret starih prijateljica

Posjeta je bila prilika i za susret starih prijateljica. Rada Vukadin, korisnica Doma i Hasna Tutan, članica Udruženja, poznaju se već 18 godina. „Posjeta nam puno znači, vidite da ima i suza. Hvala što su došle da se druže sa nama“, rekla nam je Rada. „Drago mi je da smo došle, a ubrzo ćemo doći u novu posjetu jer ovdje imamo iskrene prijatelje“, dodala je Hasna. „Starački dom je spas za ljude treće životne dobi“, rekli su nam korisnici Doma i pohvalili napore svih zaposlenih da im boravak u ovoj ustanovi učine što ugodnijim. U Staračkom domu je sada 15 korisnika i taj broj stalno varira.



Ja lijepo provodim dane u Staračkom domu, šetam po Maglaju, pletem, dođu mi djeca često, izađem i sa njima. Neko se brine o meni po cijeli dan“, rekla nam je korisnica Mara Vilić. Prijatno iznenađen bio je i Stipo Jozinović. „Tako mi je drago da ću u ovako velikom društvu proslaviti rođendan. Ostao sam sam, ovdje lijepo provodim dane, malo se šalim sa ostalim korisnicima doma. Doći će vrijeme, biće puno staračkih domova jer omladina ode“, ispričao nam je Jozinović. Avdo Salkić u Domu je već tri mjeseca. „Nakon ženine smrti boravim ovdje. Ovdje mi je lijepo i blago onome ko može sebi priuštiti da dođe u dom i da ne samuje kod kuće kad već ostane bez bračnog druga“, dodao je Salkić.








N.Br./maglaj.net