Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježavanje 5.decembra Međunarodnog dana volontera (FOTO)

img

Volonterke pripremile više od 100 porcija voćne salate za korisnike Javne kuhinje

U povodu 5.decembra, Međunarodnog dana volontera, grupa volonterki, učenica „Mješovite srednje škole Maglaj“, koje se školuju za zanimanja frizer, prodavač i hemijski tehničar, u prostorijama „Merhamuta“ pripremila je više od 100 porcija voćne salate za korisnike javne kuhinje.

U „Mješovitoj srednjoj školi“ djeluje 80 volontera

U „Mješovitoj srednjoj školi Maglaj“ je oko 80 volontera i volonterki, a do sada su učestvovali u niz akcija. Učenice frizerske škole, zajedno sa nastavnicom Jasminom Lošić, redovno pružaju usluge šišanja korisnicima javne kuhinje i Staračkog doma, a posebno su vrijedne tokom mjeseca Ramazana kada se pripremaju i distribuiraju iftari za socijalno ugrožene širom maglajske općine. Od jutarnjih sati grupa srednjoškolki sa profesoricom Azraom Pašić i nastavnicom praktične nastave Jasminom Lošić, vrijedno je pripremala voće za voćnu salatu. Bila je ovo prilika i da se propagira projekat o važnosti zdrave prehrane koji se u školi realizuje već dvije godine. „Projekat „Zdrava ishrana učenika u školama“ realizujemo zajedno sa našom profesoricom Azrom Pašić i cilj nam je da u školama učenicima imaju zdrav školski obrok. Nešto zdravo htjeli da pripremimo i za korisnike javne kuhinje“, ispričala nam je učenica Meliha Kadušić. Puna riječi hvale za angažman volontera i volonterki je Sanela Omerović, direktorica Regionalnog odbora „Merhameta“ Maglaj.



Nama je drago što su mladi volonteri i volonterke uz nas i što imaju osjećaja za korisnike kuhinje, za socijalno ugrožene, stare i bolesne. U planu nam je projaketa posjeta starim i bolesnicima osobama koje žive u ruralnim područjima i vjerujem da će srednjoškolci podržati i ovu našu akciju“, dodala je Omerović. Brojni volonterski projekti do sada su realizovani u „Mješovitoj srednjoj školi Maglaj“. „Moje učenice i učenici motivišu mene, a ne ja njih. U školi dosta radimo sa učenicima i imamo puno volontera. Lijepo je kada mladi imaju taj osjećaj da trebaju biti uz one koji trebaju našu pomoć i podršku“, rekla nam je Jasmina Lošić, nastavnica praktične nastave. Pripremljene porcije voćne salate podijeljene su svim korisnicima javne kuhinje uz njihova redovni obrok.






N.Br./maglaj.net