Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Kada će Maglaj dobiti fiksnu stanicu za kontrolu zraka?

img

Građanima je važno da znaju kakav je kvalitet zraka

I dok alarmantne vijesti o zagađenju zraka stižu iz Sarajeva, Zenice, Tuzle i drugih većih centara u Bosni i Hercegovini, građani u Maglaju mogu samo da nagađaju kakav je kvalitet zraka ovih dana.  Sredinom novembra iz Vlade ZDK objavljena je informacija da bi uskoro u funkciji trebao biti Centar za monitoring okoliša Zeničko- dobojskog kantona, što je najavio Fahrudin Brkić, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša.

Centar, smješten na Institutu „Kemal Kapetanović“ u Zenici, trebao bi biti uvezan u federalnu mrežu koja prati kvalitet zraka. Planirano je da u Centru za monitoring okoliša bude 6 fiksnih i dvije mobilne stanice. Tri fiksne stanice bit će u Zenici, od čega jedna u Vranduku, kao pozadinska za Zeničko-dobojski kanton. Po jedna fiksna stanica bit će u Visokom i Maglaju.

Čekamo da se konstuitiše nova vlast u ZDK koja mora usvojiti budžet, a na osnovu toga će se opredijeliti sredstva za nabavku stacionarnih stanica, pa i u Maglaju. Operatnino, tender za nabavku stanica biti raspisan tek kada Vlada ZDK usvoji Program utroška sredstava. To bi značilo da se najkasnije do sredine iduće godine  okončan cijela procedura“, rekao nam je Raif Seferović, direktor Instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica i dodao da nova vlast u ZDK treba donijeti i odluku, prema kojoj bi raspisali konkurs za prijem IT inženjera koji bi bio angažovan u Centru.

Šta kažu građani?

Boro Ilikić: Kvalitet zraka u Maglaju mogao bi biti bolji, ali kada vidim kakvo je stanje u Zenici, opet je u Maglaju dobro. Stanica za kontrolu kvalitete zraka trebala bi i u našem gradu da građani znaju kakav zrak udišu, posebno tokom zimskih mjeseci.

Mirza Grahić: Stanje nije najidealnije, ali malo šta građani mogu učiniti po tom pitanju, to je posao inspekcija. Industrija, svašta se loži tokom zime, veliki broj automobila na cestama, kvalitet zraka treba poboljšati u svim gradovima u zemlji. I zbog svega toga i Maglaju treba mjerna stanica.


N.Br./maglaj.net