Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dodijeljena grant sredstva za izgradnju poduzetničkih zona

img

Danas (11. 12. 2018. godine) potpisani su ugovori o dodjeli grant poticajnih sredstava po projektu „Izgradnja poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine“ za 2018. godinu između Federalnog ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i sedam jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH u ukupnoj vrijednosti od 1.515.364,22 KM.

Sredstva su dobile sljedeće lokalne samouprave: Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica, Posušje, Zenica i Livno. Iznos grant sredstava koje su lokalne zajednice dobile kreće se od 150.000 KM do 250.000,00 KM dok je sufinansiranje od strane JLS koja aplicira za bespovratna sredstva bilo minimalno 30% od ukupne vrijednosti projekta.

Općina Maglaj je navedena sredstva dobila na osnovnu aplikacije za provođenje projekta „Izgradnja primarne servisne saobraćajnice- Poslovna zona Liješnica- Maglaj“.

Cilj projekta je poticanje izgradnje nove i unapređenje postojeće infrastrukture u okviru poduzetničkih zona u Federaciji BiH, kao preduvjeta za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini u Federaciji BiH. Ulaganja u infrastrukturu imaju za cilj poboljšanje pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti postojećih poduzetničkih zona na lokalnoj/regionalnoj razini.

- Riječ je o drugom javnom pozivu u kojem udružujemo novce s jedinicama lokalne samouprave u svrhu poboljšanja poduzetničke infrastrukture u poslovnim zonama u Federaciji BiH, promocije poslovnih zona, kao i jačanja usluga korisnika u poslovnim zonama – istakao je ministar Zukić.

Očekuje se, kaže ministar, da će se na osnovu ovih projekata u tim poslovnim zonama osnovati 53 mala i srednja poduzeća te zaposliti 430 novih radnika

maglaj.net