Četvrtak , 18. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Na proljeće ulaganje u Poslovnu zonu Liješnica veća od 400.000 KM

img

Razvoj poduzetništva na području općine Maglaj

Nedavno je u Mostaru, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potpisao ugovore sa sedam jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona dodijeljeno 1.515.364 KM.

Sredstva su dobile općine Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica i Posušje, te gradovi Zenica i Livno. Za općinu Maglaj opredjeljen je iznos od 230.000 KM. „Poslovna zona Liješnica dijelom egzisira ali ne u potpunosti u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom. Iz tog razloga samo sačinili glavni projekat uređenja ove poslovne zone, aplicirali na projekat Federalnog ministarstva i dobili 230.000 KM, nešto ranije i iz budžeta ZDK opredjeljeno je 97.500 KM, a općina je budžetom za 2019.godinu predviđa takođe određeni iznos za uređenje poslovnih zona. Mogu reći da nas u narednoj godini očekuju ulaganja veća od 400.000 KM. Prioritet je izgradnja putne komunikacije kroz poslovu zonu kako bi se pripremio teren za izgradnju novih poslovnih objekata“, rekao nam je u razgovoru Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. Inače, u Poslovnoj zoni Liješnica već egzistira nekoliko firmi, „Bontex“, „Neri“, a skladišni prostor ima i „Sirovina Eko“.

Prema riječima načelnika Mahmutagića, poslovni ljudi, porijeklom sa ovih prostora, već su kupili dio zemljišta sa namjeru da počnu sa vrlo interesatnom proizvodnjom, o čemu će se više znati već početkom naredne godine. Projekat “Izgradnja Primarne servisne saobraćajnice u poslovnoj zoni Liješnica – Maglaj” predviđa izvođenje radova na izgradnji kolovozne konstrukcije – asfaltiranje primarnih saobraćajnica, odvodnju, osvjetljenja zone i izradu informativnog panoa za promociju zone.

 
N.Br./maglaj.net