Srijeda , 17. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Novi operativni zahvati u KB Zenica

img

Da barem u nečemu idemo u korak sa savremenim svijetom pokazuje i naredna priča RTV Zenica. Na odjelu Ginekologije u Kantonalnoj bolnici Zenica ljekari su uveli nove operativne zahvate koje će svim ženama umjesto klasične operacije omogućiti da na potpuno bezbolan način riješe zdravstveni problem.

Laserskim putem pacijentici se otklone miomi, ciste ili vanmaternična trudnoća. Odmah nakon zahvata pacijentica može ići kući”, objašnjava doktor Tarik Zulović, specijalista ginekologije i akušerstva na odjelu Ginekologije u Kantonalnoj bolnici Zenica i jedini specijalista koji radi endoskopski pristup.

U Kantonalnoj bolnici od 2015. godine uveden je novi operativni zahvat minimalno invazivne hirurgije odnosno endoskopskim pristupom rade se operacije za aneksalnu patologiju i eventualno probleme vezane za vanmaterničnu trudnoću", objašnjava doktor Zulović.

I danas vam se rade klasične operacije gdje žena ima rezove od 25 cm i leži u bolnici minimalno sedam dana. Nova metoda endoskopskog pristupa je daleko jeftiniji i prihvatljiviji kako za ustanovu tako i za sve žene, a da ne govorimo o njihovom psihičkom zdravlju”, kaže doktor Zulović.

Već nekoliko ljekara završilo je obuku odnosno edukaciju endoskopskog pristupa i uskoro očekujemo da svaka žena koja se javi sa ovim problemima će biti na ovaj način operisana.

Na ovom odjelu mjesečno se pored klasičnog pristupa laserskim putem uradi desetak operacija odstranjivanja mioma, cista ili drugih zdravstvenih problema. Osim velikih ušteda za bolnicu riječ je o humanijem, bezbolnijem i psihički prihvatljivijem pristupu koji će svakoj ženi omogućiti da se brže odluči na ovaj vid zahvata.


(Zenicainfo.ba)