Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Na Svjetskom prvenstvu u rukometu i Maglajlija Anadin Suljaković (FOTO)

img

Uz sebe imam legendarnog Danijela Šarića!

Nakon nastupa braće Burić, Benjamina i Senjamina za bh reprezentaciju te Eldara Memiševića koji je sa reprezentacijom Katara osvojio srebro na SP 2015.godine, na ovogodišnjoj svjetskoj smorti najboljih rukometnih reprezentacija u Njemačkoj i Danskoj naći će se još jedan Maglajlija, Anadin Suljaković (20), član katarske rukometne reprezentacije. Anadin je trenutno sa reprezentacijom u Kopenhagenu (Danska) gdje Katar igra susrete grupne faze.

 Sa svega 16 godina otišao u Katar

Nakon što je pet godina bio član mlađih selekcija Rukometnog kluba „Maglaj“, Anadin je sa svega 16 godine odlučio promijeniti sportsku sredinu i otići u Katar. Igrao je za „Al Sadd“, bio član kadetske reprezentacije ove zemlje a trenutno igra za „Al Ahli“ iz Dohe. Kada se počinjao baviti rukometom ni sanjao nije da bi se mogao naći na ovako velikom takmičenju. „Sjećam se kako sam trčao iz škole gledati utakmice na SP 2015.godine. A neopisiv je osjećaj biti među rukometnom elitom, vjerujte nisam još ni svjestan da se ovo meni događa. Ali, na stranu sve, mislim da ću na prvenstvu ponuditi ono što najbolje mogu. Nema baš puno igrača koji se mogu pohvaliti da su sa 20 godina zaigrali na jednom SP, a i nekim vrhunskim igračima nastup na prvenstvu ostao je velika želja“, rekao nam je Anadin u razgovoru. Na 26. Svjetskom prvenstvu učestvuju 24 reprezentacije, a Kadar je u grupi D zajedno sa reprezentacijama Švedske, Mađarske, Argentine, Egipta i Angole.



Kakve su šanse i želje Katarana? „Odlično je raspoloženje među igračima. Odradili smo fantastične pripreme od tri mjeseca i došlo je vrijeme da naplatimo naš trud i rad. Svaka utakmica biće teška, a prvi susret igramo danas (petak op.a.) protiv Angole. Moramo dati svoj maksimum a ono što mi očekujemo je prolazak u drugu fazu“, rekao je Anadin i dodao. „Prije četiri godine Katar je bio viceprvak svijeta, ali to više niko ne spominje, što je bilo, bilo je. Samo gledamo naprijed. Dosta je novih igrača trenutno u reprezentaciji, posebno nas mladih koji smo željni dokazivanja. Ja uz sebe imam legendu rukometa, Danijela Šarića, od njega dosta učim i osjećam neku sigurnost“.

Jedan od favorita Švedska

Ljubitelji rukometa velike šanse za osvajanje naslova daju domaćinima SP, Danskoj i Njemačkoj, mada ne treba podcijeniti ni Francuze iako nastupaju bez Nikole Karabatića. Koja je reprezentacija njegov favorit? „Neću sada ponuditi Katar“, rekao je kroz smijeh i nastavio. „Glavni favoriti su po meni Švedska i Danska, ali i Njemačka. Ni Francusku, koja će nastupiti bez Nikole Karabatića, ne smijemo podcijeniti, oni su velesila“. Na kraju razgovora, poručio je. „Mlađim sportistima poručujem da rade što više jer je to jedini način da postignu nešto u životu, znam da počesto nije lahko, ali trud i rad uvijek dođu na naplatu. Mome Rukometnom klubu „Maglaj“ želim dobre pripreme i uspješnu polusezonu, a ljubiteljim ruukometa u Maglaju poručujem - vidimo se uskoro!






N.Br./maglaj.net