Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Semin Rizvić iz Bočinje okrenuo se poljoprivredi (FOTO)

img

U Bosni je sreća najveća!

Životna filozifija Semina Rizvića (49) je da na kućnom pragu proizvede ono što je neophodno za život njegove sedmočlane porodice, od voća i povrća do mlijeka i mliječnih perađevina, jaja i mesa. Svoj san Semin polako ostvaruje.

U Bočinji se lijepo živi

Semin se u Bočinji, selu nedaleko od Maglaja u kojem žive Srbi i Bošnjaci, nastanio nakon okončanja ratnih dejstava. Kupio je kuću i do sada 100 dunuma zemlje. Sa suprugom Selmom ima petoro djece Selsebilu, Tesnimu, Ahmeda, Ibrahima i Sulejmana. „U Bočinji se lijepo živi, svako od svoga rada. Svako ima svoju kulturu i običaje i niko nikome ne smeta, hvala Bogu“, rekao nam je Semin. Rizvić dugo godina ima firmu „BH Ekskluziv“ koja se bavi trgovinom, a prije nepune dvije godine odlučio se okrenuti poljoprivrednoj proizvodnji, jer područje Bočinje ima izuzetno kvalitetnu zemlju uz rijeku Bosnu. Iz Krsnog Polja kupio je staklenik površine 800 m2 u čiju je demonatažu te ponovnu montažu utrošio čak 13 mjeseci, te podigao tri plastenika ukupne površine 600 m2.



Danas malo ko zna šta jede, pa smo supruga i ja odlučili podići imanje na kojem ćemo proizvoditi barem 90% onoga što nam je potrebno za život. Mislim da smo na pola puta. Već imamo kravu, a u budućnosti želimo gajiti piliće, zečeve, imati pčelinjak“, priča nam Semin i dodaje. „Zbog problema sa staklenikom, prošle godine startali smo kasno. Krajem marta smo počeli sa proizvodnjom rasada i uspjeli smo proizvesti oko 100.000 komada, uglavnom povrća. Rasad je bio kvalitetan, kupci jako zadovoljni, a prodali smo pola proizvodnje. Ostalo smo podijelili, jer i to nam je reklama. Oni koji su prošle godine rasad dobili 'džaba', vjerujem da će ga ove godine kupiti. Proizveli smo i dosta kornišona kojeg smo prodali otkupljivaču. Završili smo sezonu sa pozitivnom nulom, ali i sa neprocjenjivim iskustvom“.

Uzgaja se rano povrće i zelena salata

U zatvorenom trenutno najbolje uspjeva zelena salata, a za tržište se priprema špinat, mladi luk i rotkivca. „Ove godine akcenat će biti na crvenim paprikama za ajvar jer smo prošle godine imali dobre rezultate, a ekonomski su i najisplativije. Želimo da budemo poznati kao uzgajivači kvalitetene paprike za ajvar“, rekao nam je Semin te nastavio. „Nadam se da ću imati podršku ne samo od domaćih vlasti, nego i međunarodnih organizacija. Ozbiljnija proizvodnja u zatvorenom zahtjeva i sistem protivgradne zaštite, a takav projekat košta barem 80.000 KM“, rekao nam je Rizvić. Kako kaže, mašta o tome da njegov primjer slijede i drugi, da žive i rade na svome, da ne traže bolji život po Evropi, jer po njemu, najveća sreća je u Bosni.

Sevdalinka je najveće bosansko blago

Semin Rizvić poznat je i kao vrstan interpretetor sevdalinke koju izvodi bez muzičke pratnje. „Tekst sevdalinke je najveće blago. Zato ih i izvodim 'a capella' kako bi slušalac više pažnje posvetio samom tekstu. U mojoj porodici sevdalinka se uvijek pjevuši. Izdao sam već peti CD. Zovu me i na brojne nastupe, bio sam širom BiH, u Beču, Gracu, a zvali su me čak i iz Pariza“, dodao je kroz smijeh.




N.Br./maglaj.net