Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

FOTO: Obilježena 25.godišnjica od velike oslobodilačke akcije

img

Pazarić je primjer hrabrosti, neustrašivosti i sposobnosti boraca

Na dostojanstven način obilježena je 25.godišnjica od jedne od najznačajnijih bitaka na maglajskim prostorima u periodu 1992-1995.godine – „Konvoj 94“ ili bitke za Pazarić.  Oslobodilačka akcija na području Pazarića izvedena je kada se agresor najmanje nadao, u jeku višemjesečne blokade, kada se hrana dijelila na grame, kada je nedostajalo municije, ali nije odlučnosti i hrabrosti pripadnika 327.Viteške brdske brigade.

Neprijatelju naneseni veliki gubici

U naselju Liješnica okupili su nekadašnji učesnici bitke, pripadnici boračkih udruženja, mještani, stari i mladi, predstavnici vlasti. Podsjećanja rad, bitka za Pazarić donijela je oslobađanje znatnog dijela privremeno zaposjednutog teritorija, neprijatelju su naneseni teški gubici i zarobljene su znatne količine naoružanja, a nagovještena je i mogućnost brzog oslobođenja. „Pazarić je primjer hrabrosti, neustrašivosti i sposobnosti naših boraca, od kojih mnogi više nisu sa nama“, rekao je u Liješnici Fahir Salkić, član Vijeća MZ Liješnica. Zahvaljujući bitki za Pazarić linije odbrane pomjerene su dalje od Liješnice, prisjetio se Azur Smajić, nekadašnji član Komande 327. Vbbr. „Akcija je iznenadila neprijatelja sa više aspekata. Prvo, zato što je izvedena tokom januara i po teškim vremenskim uslovima, po dubokom snijegu i hladnoći, preko minama ispunjenog terena. Uspjeh akcije jako je podigao moral svih boraca i građana“, naglasio je Smajić. Prisutnima u Liješnici obratili su se i Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik, o se i Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Maglaj.

Pješice do kote Pazarić

Okupljeni su se zatim pješice uputili do Pazarića gdje je vrlo emotivno govorio Kasim Topčić, učesnik bitke. Brojni borci sa područja bradićkog kraja, nakon što su u ljeto 1993.godine bili primorani napustiti svoje domove, držali su liniji odbrane na području Liješnice. „Nakon oslobađanja Pazarića, mi Bradićani smo tako reći, bili na korak-dva do naših sela“, rekao je Topčić. Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježja u Liješnici i na Pazariću, a prisutni su se minutom šutnje i Fatihom prisjetili svih hrabrih boraca zahvaljujući kojima mi danas uživamo u slobodnom Maglaju i Bosni i Hercegovini.





 N.Br./maglaj.net