Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglajlije prikupljale pomoć za narod Sirije (FOTO)

img

Muftijsko zeničko u saradnji sa Humanitarnog organizacijom „Međunarodni fond solidarnosti – Emmaus“ Duje-Doboj istok, od 22. do 25.marta u svim Medžlisima i džematima realizovalo je akciju „Pomoć narodu Sirije“.

Tokom akcije koja je na maglajskom području organizovana po džematima ali i većim trgovačkim centrima volontirali su osnovci ali i polaznici mektebske nastave. Kako nam pričaju, Maglajlije od srca daju onoliko koliko mogu, jer teška su vremena u kojima živimo. „Sretna sam da mogu da pomognem stanovništvu Sirije, naše malo nekome je puno“, rekla nam je učenica Dalila Krpić, a njen prijatelj Muhamed Karajbić je dodao. „Odziv Maglajlija je odličan, najviše hrane smo prikupili u petak i subotu“. Prema riječima Safire Vuković-Karajbić, profesorice islamske vjeronauke, među mladima nikada nije teško pronaći volontere za humanitarne akcije.



Dirljive su bile njihove poruke nakon prvog dana volontiranja. Priznali su da su se umorili ali i puni zahvalnosti što im se pružila prilika da nekome pomognu. Naša su djeca nakon poplave osjetila kako je to biti ' s druge strane', čekati na pomoć. Sretna su što su bila dijelom ove lijepe priče“, pohvalila je učenika profesorica Safira. Tokom akcije, prikupljale su se osnovne životne namirnice, brašno, ulje i tjestenina isključivo bh.proizvođača. „Hvala svim volonterima i građanima koji su svojim prilozima pomogli našu akciju. Tek očekujemo da sumiramo sve prikupljene količine brašna, ulja i tjestenine jer osim u gradu, akcije su organizovane u svim džematima“, ispričala nam je mulalima Amira Talić. Kako su organizatori najavili, javnost će biti i upoznati sa efektima akcije „Pomoć narodu Sirije“.


N.Br./maglaj.net