Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi, prikupljeno čak 47 doza krvi (FOTO)

img

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju je za potrebe Kantonalne bolnice Zenica upriličila Organizacija Crvenog križa Maglaj bila je i više nego uspješna. Maglajski davaoci osigurali su čak 47 doza krvi. Akciji su se odazvali uglavnom višestruki davaoci krvi, bilo je i onih koji su tek krenuli sa ovom humanom misijom, ali i onih koji su nakon više decenija ponovno osjetili potrebu da daruju krv. „Kao studentkinja sam posljednji put dala krv, prije 30-tak godina. Poželjela sam to ponovno učiniti. Kako sam prosvjetni radnik i svojim učenicima stalno savjetujem da kada dođe vrijeme za to, budu dobrovoljni daovaoci krvi“, rekla nam je Fehima Duraković.




Maglajlija Semir Hadžiedhemović do sada je više od 60 puta darovao krv. „Može se reći da sam veteran, vidi se i po dotrajaloj knjižici. Jednostavno dobijem volju, a darivanje krvi mi je postala i navika. Učestvujem u akcijama darujem krv i po pozivu“, ispričao nam je Hadžiedhemović.




Na akciji su učestvovali i pripadnici Policijske stanice Maglaj, a njih deset, uglavnom višestrukih davalaca, je i darovalo krv. Ovo je samo jedna od aktivnosti u okviru obilježavanja 15.maja Dana policije, a slična akcija planira se i za Opću bolnicu Tešanj. Prema riječima dr Dženane Omeragić, specijalizantice transfuziologije, odzivom davalaca bili su izuzetno zadovoljni, a prikupljene su doze  različitih krvnih grupa. „Nalazimo u ljudima solodarnost. Pred nama je ljetni period i tada su potrebe za krvlju uvijek veće i trebamo obezbijediti zalihe“, dodala je dr. Omeragić. Na nedavno održanoj Skupštini Crvenog križa Maglaj istaknuta je potreba posvećivanja veće pažnje dobrovoljnom darivanju krvi i povećanju članstva. „Davaoci zaslužuju beneficije, od besplatnog parkinga pa do oslobađanja od plaćanja participacije. Pomoglo bi im se i na taj način. Mi tradicionalno dva puta godišnje organizujemo akcije za punoljetne maturante srednjih škola. Prva od njih je 11.aprila a punoljetstvo je pravo vrijeme za krene sa dobrovoljnim davalaštvom krvi. Prošle godine imali smo 65 novih davalaca“, dodao je Ismar Mehinagić, sekretar Crvenog križa Maglaj.

U 2018.godini prikupljeno 236 doza

Prošle godine za potrebe Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj organizovano je šest akcija dobrovoljnog darivanja krvi a prikupljeno je 236 doza.

N.Br./maglaj.net