Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Semin Rizvić iz Bočinje se sve više okreće poljoprivrednoj proizvodnji (FOTO)

img

U stakleniku prispjeva rasada egzotičnog voća i povrća

Sredinom januara u Bočinji smo posljednji put posjetili Semina Rizvića i njegovo imanje. U plastenicima je prispjevala salata, a vršile su se i pripreme za proizvodnju rasade povrća i voća. U stakleniku površine 800 metara kvadratnih, vjerovali ili ne, trenutno prispjeva blizu 120 hiljada komada rasade povrća, voća i cvijeća.

Sredinom aprila sve će biti spremno za tržište. Rizvići su prava porodična firma. Kada je posao u jeku rade svi, Semin, supruga Selma i njihovo petoro djece. Mašina još nemaju, pa se sav posao pripreme rasade radi ručno. „Prošle godine smo tek počeli sa proizvodnjom rasada, a ono što nismo mogli prodati, podijelili smo besplatno. I dobili dobru reklamu. Uspjeli smo skrenuti pažnju na sebe i vjerujem da će svaka godina biti bolja i bolja“, priča nam Semin na početku razgovora.

Uzgaja i egzotične vrste povrća i voća

U stakleniku prispjeva rasada 20 vrsta paradajza i isto toliko paprike, patlidžan, tikvice, krastvaci, dinje, lubenice, nešto cvijeća ali i egzotično voće i povrće, kao što su na primjer najljuće papričice na svijetu. „Imamo rasad i peruanske jagode. Dobro uspjeva na našim prostorima. Izgledom je vrlo interesantna, kao mali lampion koji u sebi krije plod veličine čeri paradajza. Vrlo su ukusne. Sa Tajvana smo dobili sjeme vrlo slatke lubenice, koja takođe dobro uspjeva na ovim prostorima. Imamo i tikvice za salatu koje se mogu kiseliti. Meni su ukusnije od krastavica“, dodaje Sermin.

Rizvić naglašava da se rasada proizvodi od vrlo kvalotetnih sjemena porijelom iz Holandije, Njemačke i Srbije sva posjeduju deklaracije i imaju provjeren kvalitet. Proizvodnja zelene salete u plastenicima polako se privodi kraju, a Rizvić već ima plan šta dalje. Dio rasadnog materijala ostaviće i za svoje potrebe i uskoro u stakleniku i plastenicima početi sa novom proizvodnjom. Želja mu je da u dogledno vrijeme proizvedeno povrće i prerađuje u većim količinama. „Pored rasade želimo da budemo poznati i po proizvodne paprike 'roge' za ajvara i to tri vrste. Prošle godine smo bili zadovoljni prinosima, interes je bio veliki, a kupci su prepoznali kvalitet. Želja  nam je da za nekoliko godina počnemo da proizvodimo ajvar po posebnom receptu koji ćemo i patentirati“, otkriva Semin Rizvić.

Rizvići ostvaruju svoj san

Ja svoj životni san polahko ostvarujem, da na kućnom pragu proizvedem ono što je neophodno za život moje sedmočlane porodice, od voća i povrća do mlijeka i mliječnih perađevina, jaja i mesa. Bosna i Hercegovine je predivna zemlja, puna potencijala posebno kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju. Trebao to znati prepoznati, ali i poticati“, dodao je Rizvić na kraju razgovora.





 N.Br./maglaj.net