Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju održano 24. Kantonalno takmičenje iz informatike za osnovce (FOTO)

img

Informatičari pokazali izvrsno znanje

U Maglaju je održano 24.Kantonalno takmičenje iz informatike za učenike osnovnih škola. Informatika je danas nezamjenjiv dio svakodnevnog života običnog čovjeka, rečeno je na svečanosti otvaranja takmičenja koje je okupilo 26 učesnika iz 17 osnovnih škola iz Zenice, Viskog, Kaknja, Maglaja, Zavidovića, Vareša, Donjih Moštra....

Organizator i pokrovitelj takmičenja bilo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Pedagoški zavod Zenica bio je realizator, a domaćin takmičenja bila je Osnovna škola „Maglaj“. Takmičenje je otvorio Edin Hadžikadunić, savjetnik u Pedagoškom zavodu Zenica. Domaćini, učenici ove škole, članovi Malog hora pod dirigentskom palicom Esene Ruvić, baletne, ritmičke te sekcije engleskog jezika, prigodnim programom malo su razbili tremu učesnika takmičenja koji su na raspolaganju imali oko dva sata za izradu samih zadataka iz programiranja.



Prvo i drugo mjesto podijelile su Sara Avdić, učenica „Prve osnovne škole“ Zavidovići i Hana Zaimović iz Osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj koje su od mogućih 100 osvojile po 98 bodova, dok su treće i četvrto mjesto zauzeli Osman Puščul, učenik Osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre i Mihael Mutić, učenik Osnovne škole „Vareš“ koji su imali po 83 boda. Najboljim su pripale diplome i novčane nagrade. „Prezadovoljna sam svojim uspjehom. Prošle godine nisam se mogla pohvaliti dobrim rezultatim, ali ove godine sam se puno više trudila“, rekla nam je Sara Avdić. Hana Zaimović prošle godine se nije takmičila, pa je njen ovogodišnji uspjeh i veći. „Svjesna sam da je informatika naša budućnost i da se vrijedi potruditi“, dodala je Hana. Opšta je ocjena da su učesnici takmičenja pokazali izvrsno znanje. „Sam odziv na takmičenje je bio je odličan, a učenici su pokazali i izvrstan nivo znanja. Bilo je učenika koji su se takmičili i ranijih godina, pa je njihov uspjeh bio i očekivan“, rekao nam je Ramo Omerašević, profesor informatike. Oni najbolji predstavljaće Zeničko-dobojsko kanton na Federalnom takmičenju.

Općinu Maglaj predstavljali su Lea Alić, učenica „Prve osnovne škole Maglaj“, Medžida Burejić, učenica Osnovne škole „Maglaj“ i Vedad Isić iz Osnovne škole „Novi Šeher“. Oni su na kraju takmičenja imali plasman izmedju 18. i 24.mjesta.


N.Br./maglaj.net