Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Kada neće mlađi, hoće stariji: Grupa penzionera uređuje izletište Borik (FOTO)

img

Devastirano, zapušteno, tužno. Ovako u najkraćem izgleda područje Borika, nekada jednog od najomiljenijih izletišta Maglajlija. Restoran ne radi već nekoliko godina, a crnogorična šuma i dalje obolijeva. Područje Hasanbegove vodice, odnosno spomen-česme podignute u čast pisca prvog bošnjačkog romana Edhema ef. Mulabdića, zatrpano je smećem i izraslom vegetacijom.

Zijada Hasanića, šetnja za 1.maj odvela je do Borika. Situacija koju je tamo vidio odmah ga je nagnala na akciju, pa je na društvenim mrežama objavio slike izletišta i spomen-česme i pozvao prijatelje da mu se pridruže. Grupa penzionera pokrenula je akciju kakve godinama nije bilo na ovom području. „Moji prijatelji Šemsudin, Raif i Ramiz za jedan dan smo izvadili 20 kanti blata koje se nataložilo oko spomen-česme. Voda vrlo slabo teče na česmu, a sigurno je ima. Želja nam je pronaći nekoga ko zna gdje je glavni bazen da ga očistimo i da voda ponovno normalno teče“, priča nam Zijad. Šemsudin Đonlić, među učesnicima je akcije.


(Ešref Softić/Šemsudin Đonlić/Zijad Hasanić)

Meni je žao što je ova česma obnovljena u čast jednog umjetnika, književnika. Mislim da onaj ko je uložio pare ne cijeni ni svoje pare ni Mulabdića koji je značajan za ovaj grad“, dodao je ogorčano Đonlić. Ovi vrijedni ljudi do sada su očistili česmu od nagomilanog smeća i mulja, a srušeni dijelovi spomenika, kojeg je prema idejnom rješenju akademskog slikara Salima Obralića izradio kipar Mustafa Skopljak, vraćeni su na mjesto. Hasanić nam priča da bi dobro došla i cisterna kojom bi još bolje očistili ovo područje. Namjera im je takođe skrenuti pažnju javnosti te animirati i druge da se uključe u akciju čišćenja Borika. „Ne znam kome skrenuti pažnju, kada na Borik više niko ne dolazi. Sve je zaraslo, ovuda niko nije prošao godinama, a Maglajlije treba da dođu na Borik, uživaju u čistom zraku, šumi, koji su tako blizu grada“, dodao je Hasanić.

Svi imaju lijepa sjećanja na Borik

Mnogi imaju lijepa sjećanja na Borik, tu su se organizovale proslave 1.maja i uranci, vikend druženja, bilo je lijepo bez obzira na godišnje doba. „Odmalena sam dolazio na Borik, na uranak. Moralo se dobro poraniti da se zauzme dobro mjesto, a kasnije smo dolazili sa djevojkama“, prisjetio se Đonlić. Vrijeme je da se neko zapita zašto je Borik u ovakvom stanju, kaže nam Ešref Softić. „Pitam: ko je vlasnik Borika? Mislim da bi se trebala pripremiti osmišljena akcija uređenja ovog područja jer ambijent Hasanbegove vodice vezan je za mnoge generacije. Tradicija se ne bi smjela zapostaviti. Tužno je da na Boriku za 1.maj ne možeš više nikoga sresti“, naglasio je Softić.




N.Br./maglaj.net