Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Završena obuka za hranitelje sa područja tri općine (FOTO)

img

Sva djeca zaslužuju da odrastu u porodičnom okruženju

Hraniteljstvo nije posao, to je stil života“! Ovo se izmedju ostalog moglo čuti na završnoj sesiji edukacije za šest hraniteljskih porodica sa područja općina Tešanj, Maglaj i Doboj Jug. Svi su sistemu hraniteljstva već godinama, ali Zakonom o hraniteljstvu Federacije BiH predviđena je edukacije za hranitelje. Iako imaju višegodišnje iskustvo, puno su naučili i od svojih edukatora, ali i kroz lična iskustva.

Amila svoju hraniteljku zove mama

Amila Hodžić (16) prije tri godine ostala je bez roditelja a brigu o njoj preuzela je Rusmira Međić, i sama majka dva dječaka. „Nema razlike među njima, to su moja djeca“ rekla nam je Rusmira. Amila kaže da je bilo straha, došla je u drugi grad, novu školu, ali uz pomoć hraniteljske porodice, nastavnika i profesora te socijalnih radnika prevazišla je sve teškoće. „Osjećam se voljeno, prihvaćeno i zadovoljno. Iako sam u nesrodničku porodicu došla ko treće dijete nikada nisam osjetila razliku. Za to se mogu zahvaliti samo svojoj mami Rusmiri. Tako je zovem, iako je mnogima to čudno“, rekla nam je Amila. Azemina Zaimović iz Doboj Juga sasvim slučajno je postala hranitelj. Prije pet godina u njenu porodicu ušao je tada osmogodšnji dječak. „Ja sam njega othranila, prošla sam sa njim kroz mnoge faze odrastanja, presretna sam i osjećam se ispunjeno jer je to dijete centar moga svijeta. Njima je potrebna velika ljubav, a nju mogu dobiti u hraniteljskim porodicama“, kazala nam je Azemina.

Naglasili da se nastavljaju družiti

Ono što je posebno naglašeno jeste potreba stalne edukacije za hranitelje, bez obzira na njihovo višegodišnje iskustvo. „Hranitelji su ljudi sa dva srca. I sama sam roditelj i znam koliko je teško u današnje vrijeme odgajati vlastitu djecu. Ali, ono što rade hranitelji zahtjeva naše duboko poštovanje“, poručila je Alma Softić, nacionalna savjetnica za alternativne oblike brige u SOS selima BiH. „Učili smo jedni od drugih. Naši roditelji znaju kako štititi i odgajati dijete, ali i zadovoljavati njihove razvojne potrebe“, naglasila je Jasmina Hasanić, jedan od trenera tokom projekta, a Samir Hrustić, socijalni radnik, posbno je naglasio potrebu da naknade za hranitelje budu iste i za jedno i više djece. Na kraju sesije, sve porodice koje su prošle edukaciju dobile su i certifikate. Sudeći prema njihovim riječima, ovo im neće biti zadnji susreti. Sastajaće se i dalje i sa svojim hranjenicima, koji su shvatili da nisu sami i da njihovu sudbinu dijeli još desetine djece u našoj zemlji.




N.Br./maglaj.net